Actueel Nieuws

Verwachting: huizenprijzen stabiliseren in 2024

De huizenprijzen zullen dit jaar dalen met zo'n 4,2 procent. Maar volgend jaar zullen de prijzen niet veel verder dalen, mede door het tekort aan nieuwbouwwoningen. 

 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/03/2023
Istock 928087964

Dat verwachten de economen van de Rabobank in een onderzoek dat zij naar buiten hebben gebracht. Omdat een deel van de potentiële huizenkopers de hand op de knip houdt vanwege opgelopen hypotheekrentes, verwacht de Rabobank dit jaar een daling van de huizenprijzen 4,2 procent. Men voorspelt dat de prijzen eind 2023 7,6 procent lager liggen dan tijdens de piek van de markt in juli 2022.

Stabilisering in 2024

Voor volgend jaar verwachten de experts echter een stabilisering van de prijzen. Op jaarbasis zal er nog een daling te zien zijn van zo'n 1,5%, maar de bodem zal wel zo'n beetje bereikt zijn. Deze voorspelling is gebaseerd op een drietal redenen:

  • De betaalbaarheid van koopwoningen zal stijgen van vanwege stijgende lonen;
  • De hypotheekrentes zullen naar verwachting weer iets gaan dalen;
  • Het woningaanbod blijft beperkt, mede door de nieuwbouw die onvoldoende op gang komt.  

Regionale verwachtingen van de huizenprijzen

De Rabobank heeft ook per regio gekeken naar de huizenprijsverwachting. Zij verwachten dat de waarde van huizen dit jaar in alle gebieden zullen dalen, maar dat re regionale verschillen groot zijn.

De huizenprijzen in Utrecht zullen met 7 procent het sterkst dalen, gevolgd door Amsterdam, de Gooi en Vechtstreek, de Zaanstreek en Haarlem. In Zeeuws-Vlaanderen zal de daling van de huizenprijzen met 1 procent het laagst zijn.

In veel andere delen van Nederland buiten de Randstad, zal de daling van de huizenprijzen minder sterk zijn. Dit komt mogelijk door de betaalbaarheid van de huizen in deze gebieden. De regionale verschillen in huizenprijzen hebben er in de afgelopen jaren voor gezorgd dat er meer vraag is naar koophuizen buiten de Randstad. Mensen uit de Randstad kochten steeds minder vaak een huis in hun eigen stad en steeds vaker een huis verder weg. Of deze trend zich zal doorzetten nu de huizenprijzen juist daar het hardst dalen waar betaalbaarheid eerder een probleem was, is onzeker. Als de prijzen van huizen in hun eigen stad goedkoper worden, dan zullen Randstedelijke huizenkopers mogelijk minder vaak uitwijken naar andere gebieden.