Actueel Nieuws

Huizenprijzen naar recordhoogte

Nooit eerder lagen de huizenprijzen zo hoog als afgelopen maand. In april betaalden huizenkopers gemiddeld € 435.985 voor hun nieuwe onderkomen, 7,5 procent meer dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat is een nieuw record, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 22/05/2024
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Dat de woningprijzen een nieuw record aan zouden tikken, lag wel in de lijn der verwachting. Sinds mei vorig jaar is er iedere maand sprake van een stijging en die lijkt voorlopig nog niet gestuit. Door het krappe woningaanbod blijven huizenkopers bereid om meer te bieden voor een nieuwe woning.

Het vorige record dateert uit juli 2022 toen net als nu sprake was van een overspannen woningmarkt. Ondanks dat de hypotheekrente inmiddels een stuk hoger ligt dan in die periode, blijven de prijzen dus verder stijgen. Na juli 2022 kende de woningmarkt een tijdelijke dip waarin een aantal maanden sprake was van dalende woningprijzen.

Ook meer transacties

De alsmaar verder stijgende huizenprijzen vertalen zich nog niet naar een afnemend aantal verkopen. In april registreerde het Kadaster 15.689 woningtransacties. Dat is ruim 22 procent meer dan in april 2023.