Van het gas af: gasloos wonen

Veel mensen vragen zich af: wanneer moet ik van het gas af in mijn bestaande woning? Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft de Rijksoverheid besloten dat je vanaf 2050 niet meer mag koken en stoken op aardgas.

Nog iets minder dan 30 jaar te gaan dus voordat we allemaal een gasloze woning in Nederland hebben. Wil je al eerder van het gas af, vanwege het milieu en de lagere energierekening? Dan kan dat natuurlijk ook. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe gasloos wonen werkt en wat de kosten zijn om van het gas af te gaan voor een gasloze woning.

Waarom moeten we van het gas af?

Waarom streven we zo hard streven naar gasloos wonen? De doelstelling van de Europese klimaatovereenkomst (de overeenkomst van Parijs) is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Alle woningen van het gas af krijgen, maakt deel uit van die doelstelling. Het moet ervoor gaan zorgen dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit vertraagt de opwarming van de aarde en houdt de wereldwijde temperatuurstijging beperkt tot onder de 2 graden Celsius.  

De omschakeling van gas naar duurzame installaties is al enige tijd in gang gezet. Zo worden alle nieuwbouwwoningen sinds 2019 opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel. Ook passen gemeenten en woningcorporaties stapsgewijs de aansluitingen aan in huurwoningen. Eigenaren van koopwoningen zijn zelf verantwoordelijk voor de transitie. 

Alternatieven voor gas

In oudere woningen wordt gebruik gemaakt van aardgas om te koken, voor warm water en om de woning te verwarmen. De gasaansluiting kan vervangen worden door verschillende duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel. Je gaskookplaat kun je vervangen door een inductieplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat. 

Van het gas af: kosten

Wat kost gasloos wonen nu eigenlijk? Sinds 1 maart 2021 hoef je niet meer te betalen om je gasaansluiting te laten verwijderen. Dit kun je laten uitvoeren door je netbeheerder. De aanschafkosten voor de duurzame oplossingen die hierboven genoemd zijn, verschillen per product en per woning. Op de website milieucentraal.nl vind je veel informatie over de gemiddelde kosten en de terugverdientijd van een gasloze woning. 

Is gasloos wonen goedkoper?

Het is niet gemakkelijk om aan te geven wat het precies kost om volledig van het gas af te gaan. Allereerst hangt het af van je uitgangspositie. Hoe goed is de woning bijvoorbeeld geïsoleerd? Bij een woning die na 2000 gebouwd is, kun je je huis in een paar stappen al gereedmaken voor gasloos wonen. Het vraagt in de eerste plaats dus vooral om een investering in je woning. Daarna worden je maandelijkse energiekosten een stuk lager dan voorheen. Na een aantal jaren heb je die investering dan terugverdiend. 

Heb je te weinig spaargeld om alle kosten te dragen om over te gaan op gasloos wonen, dan zijn er gelukkig voldoende andere alternatieven. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Ook kun je extra hypotheek krijgen om te verduurzamen, of een consumptieve lening afsluiten.

Meer over je huis verduurzamen arrow_forward