Van het gas af: gasloos wonen

Veel mensen vragen zich af: wanneer moet ik van het gas af in mijn bestaande woning? En hoe kan ik mijn huis gasloos maken? De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kan je vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.

 

Koken van het gas af

Waarom moeten we van het gas af?

Waarom streven we zo hard streven naar gasloos wonen? De doelstelling van de Europese klimaatovereenkomst (de overeenkomst van Parijs) is om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Alle woningen van het gas af krijgen, maakt deel uit van die doelstelling. Het moet ervoor gaan zorgen dat Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoot. Dit vertraagt de opwarming van de aarde en houdt de wereldwijde temperatuurstijging beperkt tot onder de 2 graden Celsius, waarbij het streven is om een maximale temperatuurstijging van anderhalve graad Celsius te realiseren.

De omschakeling van gas naar duurzame installaties is al enige tijd in gang gezet. Gemeenten en woningcorporaties passen stapsgewijs de aansluitingen aan in huurwoningen. Eigenaren van koopwoningen zijn zelf verantwoordelijk voor de transitie naar een huis dat van het gas af is. 

Gasloos huis kopen

Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwbouwwoning te kopen, in plaats van je oude woning gasloos te maken. Sinds 2019 worden alle nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder gasfornuis en cv-ketel.

Alternatieven voor gas

In oudere woningen wordt gebruik gemaakt van aardgas om te koken, voor warm water en om de woning te verwarmen. De gasaansluiting kan vervangen worden door verschillende duurzame oplossingen, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler. Ook kun je kiezen voor gasloos stoken met behulp van een biomassaketel of pelletkachel. Je gaskookplaat kun je vervangen door een inductieplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat. 

Van het gas af: kosten

Wat kost gasloos wonen nu eigenlijk? Sinds 1 maart 2021 hoef je niet meer te betalen om je gasaansluiting te laten verwijderen. Dit kun je laten uitvoeren door je netbeheerder. De aanschafkosten voor de duurzame oplossingen die hierboven genoemd zijn, verschillen per product en per woning. Op de website milieucentraal.nl vind je veel informatie over de gemiddelde kosten en de terugverdientijd van je huis gasloos maken. 

Is gasloos wonen goedkoper?

Het is niet gemakkelijk om aan te geven wat het precies kost om volledig van het gas af te gaan. Allereerst hangt het af van je uitgangspositie. Hoe goed is de woning bijvoorbeeld geïsoleerd? Bij een woning die na 2000 gebouwd is, kun je je huis in een paar stappen al gereedmaken voor gasloos wonen. Het vraagt in de eerste plaats dus vooral om een investering in je woning. Daarna worden je maandelijkse energiekosten een stuk lager dan voorheen. Na een aantal jaren heb je die investering dan terugverdiend. 

Heb je te weinig spaargeld om alle kosten te dragen om over te gaan op gasloos wonen, dan zijn er gelukkig voldoende andere alternatieven. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar vanuit de overheid. Ook kun je extra hypotheek krijgen om te verduurzamen, of een consumptieve lening afsluiten.

 

 

Meer over verduurzamen

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.