26-7-2018

Rente vastzetten of niet? En hoe lang dan?

Als het gaat om je hypotheekrente zijn er heel veel smaakjes. Je kan kiezen voor variabele rente of vast rente. En als je kiest voor vaste rente, dan heb je keuze uit veel zogenaamde rentevaste periode. Je kan kiezen van 1 jaar tot en met 30 jaar, dit verschilt per geldverstrekker. De Hypotheker zet de opties voor je op een rijtje en legt uit waar je op moet letten bij je keuze.

Waar kan je uit kiezen?

Variabele rente: bij variabele rente kies je er voor om je rente voor zeer korte tijd vastzetten. Het rentepercentage schommelt dan gedurende de looptijd van je hypotheek. De meest voorkomende periodes variëren van één maand tot 12 maanden. Als je bijvoorbeeld kiest voor één maand, wordt de hoogte van je rentepercentage elke maand vergeleken met de rente in de markt.
Vaste rente: dit is de hypotheekrente die je voor een langere periode vast laat zetten in je hypotheekofferte. Hier kan je kiezen tussen een periode van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode.

Wat past bij jou?

Als je langsgaat bij de hypotheekadviseur, wordt er aan de hand van een aantal vragen vastgesteld wat de beste optie is voor jou. Er wordt dan gekeken naar een aantal factoren.


Risico-aversie

Houd je van zekerheid en wil je niet voor verrassingen komen te staan? Dan is het verstandiger om je hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. Je weet dan zeker dat je maandlasten vrij stabiel blijven. Is zekerheid minder belangrijk voor je en wordt er verwacht dat de rente nog een tijdje laag blijft, dan kan je ervoor kiezen om je hypotheekrente voor kortere tijd vast te zetten.


Toekomstplannen

Er wordt ook gekeken naar je plannen voor de (nabije) toekomst. Heb je bijvoorbeeld kinderen op de planning staan, of gaan je kinderen binnenkort studeren en wil je daaraan bijdragen? Ook dan kan je beter kiezen voor een rentepercentage dat voor een langere periode stabiel blijft.


Eigen middelen

Het kan zijn dat je voordat je je woning koopt, al een aardig vermogen hebt opgebouwd. Dit kan door sparen, schenkingen of een overwaarde van je oude woning. Als je bijvoorbeeld € 150.000 mag lenen op basis van je inkomen en nog een overwaarde van € 50.000 hebt, hoef je voor een woning van € 150.000 niet maximaal te lenen. Je schuld is dan lager dan het maximale bedrag dat je mag lenen op basis van je inkomen en lager dan de waarde van de woning. In deze situatie kan je ook meer schommelingen veroorloven dan wanneer je maximaal leent om je woning te kunnen betalen.


Inkomensontwikkeling

Wanneer je aan het begin van je carrière staat, kan je er ook voor kiezen om je hypotheekrente voor kortere tijd vast te zetten. Je verwacht dan dat je in de toekomst meer gaat verdienen en eventuele grotere stijgingen in de marktrente wel kunt veroorloven. Als je op korte termijn van plan bent om je vaste baan op te zeggen om voor jezelf te beginnen, is het weer verstandiger om je hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten.


Weten wat een hypotheekadviseur over jouw persoonlijke situatie zou adviseren? Maak een afspraak bij één van onze vestigingen.