Welke verzekeringen heb je nodig als je een huis koopt?

Je hebt net een mooie woning gekocht waar je heel blij mee bent. Om er zeker van te zijn dat je woning en je hypotheek goed beschermd zijn, zijn er een aantal (woon)verzekeringen die verplicht/aanbevolen zijn. Wij zetten deze verzekeringen voor je huis graag voor je op een rijtje.

 

verzekeringen huis

Vaak verplichte verzekeringen voor een huis

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade die je woning (niet de inboedel) oploopt bij bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Op zoek naar een opstalverzekering met een lage premie en zonder eigen risico? Met ons All in Woonpakket ben je verzekerd van een lage premie. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.
 
Wanneer je een appartement koopt, is er een grote kans dat de opstalverzekering in de VvE zit. Informeer hiernaar bij de oude eigenaar/makelaar.

Overlijdensrisicoverzekering

De ORV is bij een aantal geldverstrekkers verplicht bij (bepaalde) hypotheken. Deze sluit je af bij het regelen van je hypotheek. Met deze verzekering wordt een vooraf bepaald kapitaal uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde persoon. De hoogte van het kapitaal wordt bepaald op basis van de mate van risico die je moet afdekken van de geldverstrekker. Het geld wat vrijkomt, zorgt dat je partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat zijn de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning kunnen blijven wonen. Het kan ook dienen als buffer om inkomensverlies (tijdelijk) op te vangen. Stelt de geldverstrekker hem niet verplicht, dan is deze verzekering een aanrader als je het risico wilt dekken dat bij overlijden je partner achterblijft met een hoge schuld. 

 

Aanbevolen verzekeringen voor een huis

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering was vroeger ook een verplichte verzekering. We raden deze verzekering aan zodat je niet voor hoge kosten komt te staan als er bijvoorbeeld een dakpan van je woning op de auto van de buren terecht komt of als je bijvoorbeeld onverhoopt schade veroorzaakt bij de buren.

Inboedelverzekering

Bij een nieuwe woning horen ook vaak nieuwe meubels. Je woning is door de opstalverzekering beschermd tegen o.a. waterschade, brand en inbraak, maar je spullen in de woning worden niet vergoed zonder een inboedelverzekering. Een ongeluk zit in een klein hoekje en alle spullen in je woning zijn vaak meer waard dan je denkt. Ook de inboedelverzekering sluit je bij ons af. Met ons All in Woonpakket is zelfs je smartphone verzekerd!

Rechtsbijstandverzekering

Denk aan mogelijke geschillen die je kunt krijgen als woningeigenaar, maar ook als koper van duurzame consumentengoederen (denk hierbij aan geschil dat kan ontstaan als je een nieuwe keuken of badkamer aanschaft). Een jurist in de arm nemen kan vrij prijzig worden, met een verzekering voor juridische geschillen ben je dan beter af.

Woonlastenbescherming bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid

Het kan onverhoopt voorkomen dat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. De woonlasten kan je dan dekken door middel van een verzekering. Hiermee voorkom je dat je je woning moet verkopen.

Liever alles omtrent de woonverzekeringen in één keer regelen? De Hypotheker heeft een vaste partner en onze adviseurs kunnen de scherpe prijs voor onze klanten garanderen. Vraag bij de adviseur aan tafel dus ook naar de woonverzekeringen als je een huis gaat kopen.

Veelgestelde vragen over woonverzekeringen

Wat is een hypotheekverzekering?

open-item

Een hypotheekverzekering is een verzekering die je afsluit om je woonlasten bij een koophuis te beschermen op het moment dat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Ofwel, je beschermt hiermee het risico van inkomensverlies. Het is dus eigenlijk gewoon een andere naam voor de al eerder genoemde ‘woonlastenbescherming bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid’.

Wat is een WA-verzekering huis?

open-item

De verzekering die in de volksmond een WA-verzekering genoemd wordt, noem je eigenlijk gewoon een aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Toch is er wel een groot verschil: de WA-verzekering is een verplichte verzekering als je een auto of motor hebt, maar de aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht.