Variabele rente

Bij afsluiten van een hypotheek kun je kiezen uit een variabele rente of een vaste rente. Het is ook mogelijk om je hypotheek op te delen en voor een deel te kiezen voor een vaste rente en voor een deel een variabele rente.

Bij een variabele rente is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. De rente wijzigt dus steeds tijdens de looptijd. Als je een hypotheek afsluit met een variabele rente dan ben je afhankelijk van de rente op de geldmarkt.

Met een variabele rente weet je dus niet zeker wat je maandelijkse lasten, omdat je rente kan stijgen als de rente in de markt stijgt. Hierdoor ga je meer betalen. De variabele rente is bij het afsluiten vaak lager dan de rente voor een vaste periode. Alleen blijft een vaste rente natuurlijk voor een langere tijd vast staan.

Rekenvoorbeeld
Je wilt een hypotheek sluiten en je twijfelt tussen de variabele rente en de vaste rente voor 10 jaar. De variabele rente is op het moment van afsluiten 1,5% en de vaste rente voor 10 jaar is 2%. Als je besluit om te kiezen voor de variabele rente heb je op dat moment een rente voor een maand van 1,5% en ben je veel goedkoper uit. Echter is de kans op verhoging van de rente aanwezig. Als de rente op de markt stijgt, stijgt ook de hypotheekrente. Na 5 jaar staat de rente op 3,5%. Hierdoor ben je 1,5% duurder uit, dan wanneer je een vaste rente had afgesloten.