06-08-2019

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk | Treasurer | Obvion

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente  

De korte rente is in de afgelopen periode gedaald. Op donderdag 25 juli heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente gelijk gehouden. Over het algemeen wordt verwacht dat de ECB in september de rente zal verlagen met 0,10%. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de beleidsrente op 31 juli zoals verwacht verlaagd met 0,25%, naar een bandbreedte van 2 – 2,25%. Over het algemeen wordt verwacht dat de Fed in september de bandbreedte van de rente nogmaals met 0,25% zal verlagen. Reden voor de verwachte renteverlagingen zijn onder andere lagere inflatieverwachtingen in zowel de eurozone als de Verenigde Staten (VS).

Per saldo verwachten wij een dalend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange rentes zijn in de afgelopen periode gedaald. De handelsonderhandelingen tussen de VS en China zijn wederom vastgelopen. In navolging hiervan kondigde President Trump tarieven aan op de resterende 300 miljard aan Chinese goederen bestemd voor de Amerikaanse markt dat nog niet met tarieven belast werd. Vanuit China werd op zijn beurt aangekondigd dat het stopt met het importeren van landbouwproducten uit de VS. Zowel de verwachte renteverlagingen als de hernieuwde handelsspanningen zorgen voor een neerwaartse druk op de rente.

De Europese Unie (EU) staat er niet voor open om opnieuw te onderhandelen over een Brexit-akkoord. Dit liet zij weten als reactie op een open brief van Brexit-minister Barclay, die opriep om terug naar de onderhandelingstafel te gaan. Het voornaamste twistpunt is nog steeds de zogeheten backstop, een noodoplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Op 31 oktober treedt het Verenigd Koninkrijk (VK) in principe uit de EU. Wanneer er voor die tijd geen akkoord gesloten wordt volgt een ‘harde Brexit’, tenzij het Verenigd Koninkrijk zelf beslist om het Brexit-besluit terug te draaien of wanneer er opnieuw uitstel verleend wordt. Premier Johnson beloofde echter al meermaals dat het Verenigd Koninkrijk eind oktober uit de EU zal treden. Hiermee lijkt de kans op een harde Brexit toegenomen.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend tot licht dalend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.