- Expert blog Terug naar actueel

Renteverwachtingen van onze expert Rachelle Rijk

Rachelle Rijk
Expert voorstellen

Rachelle Rijk

Treasurer
Obvion

Wat zijn de verwachtingen voor de kort- en langlopende rente?

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De korte rente is in de afgelopen periode vrijwel gelijk gebleven. De inflatie in de eurozone over januari is gelijk aan 1,4%, ten opzichte van 1,6% in december. Over het algemeen wordt er geen renteverhoging verwacht van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2019. De eerstvolgende ECB-vergadering vindt plaats op 7 maart.

De inflatie in de Verenigde Staten over januari is gedaald naar 1,6%, ten opzichte van 1,9% in december. Hiermee daalde de Amerikaanse inflatie minder dan eerder verwacht. Over het algemeen werd een inflatie van 1,5% voorzien. Ook van de Amerikaanse centrale bank (Fed) wordt over het algemeen geen renteverhoging verwacht in 2019. Bovendien is de kans volgens de financiële markten groter dat begin 2020 een renteverlaging plaats zal vinden dan de kans dat de Fed voor die tijd de rente verhoogt. De eerstvolgende Fed-vergadering vindt plaats op 20 maart.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de korte hypotheekrente in de komende periode.

Verwachtingen voor de langlopende rente

De lange rentes zijn in de afgelopen periode gedaald. Op 7 februari stelde de Europese Commissie de groeiverwachtingen voor de eurozone neerwaarts bij. Redenen hiervoor zijn onder andere de internationale handelsspanningen en de onzekerheden rondom Brexit. Op 14 februari kwam hier het nieuws bij dat de economische groei in Duitsland is in het laatste kwartaal van 2018 gestagneerd is.

De handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten (VS) en China zijn nog steeds in gang. Mocht er geen overeenkomst gesloten worden vóór 1 maart zullen de importheffingen op veel Chinese producten door de Verenigde Staten worden verhoogd van 10 naar 25 procent. Naar verluidt overweegt president Trump echter om deze deadline met 60 dagen te verschuiven.

De niet-bindende motie waarin de Britse premier May steun vroeg voor haar poging om opnieuw te onderhandelen met de Europese Unie (EU) werd op 15 februari door een meerderheid afgewezen in het Britse lagerhuis. De volgende Brexit-stemming zal vermoedelijk op 27 februari plaatsvinden. In de tussentijd zal May alsnog de onderhandelingen met de EU hervatten. Het is echter nog maar de vraag of deze onderhandelingen iets op zullen leveren, aangezien vanuit de EU meermaals is aangegeven dat het huidige akkoord niet opengebroken zal worden. Het belangrijkste twistpunt is nog steeds de zogenaamde ‘backstop’-regeling, die moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland na Brexit. In principe treedt het Verenigd Koninkrijk eind maart uit de EU, ook zonder akkoord, tenzij het VK zelf beslist om het Brexit-besluit terug te draaien. Een uitstel behoort echter ook nog tot de mogelijkheden.

Per saldo verwachten wij een gelijkblijvend niveau van de lange hypotheekrente in de komende periode.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Dimitry Fleming.