Actueel Nieuws

Huizenprijzen stegen nergens zo hard als in provincie Utrecht

De stijging van de huizenprijzen zette ook in maart gestaag door, blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Voor bestaande bouw betaalde je afgelopen maand gemiddeld 5,4 procent meer dan een jaar geleden. In het eerste kwartaal stegen de woningprijzen in de provincie Utrecht het hardst.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 22/04/2024
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Het zal je niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen al een aantal maanden een opgaande lijn aanhouden. Die trend werd in maart niet doorbroken. Vergeleken met maart 2023 betaalden huizenkopers ruim 5 procent voor een bestaande koopwoning. Dat is de grootste jaar-op-jaar-stijging sinds oktober 2022. Ten opzichte van februari lagen de prijzen in maart 0,7 procent hoger.

Door de meest recente stijging zijn de huizenprijzen bijna terug het niveau van de piek in juli 2022. Het verschil ten opzichte van die periode is nog slechts 0,2 procent in de prijsindex van het CBS. Deze prijsindex kijkt niet alleen naar de verkoopprijs, maar houd ook rekening met kwaliteitsverschillen van woningen. Na de piek in juli 2022 liet de prijsindex enige tijd een dalende lijn zien. Die werd in mei 2023 doorbroken. Sindsdien stijgen de woningprijzen weer iedere maand.

Prijzen stegen overal, maar in Utrecht het meest

Nu de eerste 3 maanden van 2024 erop zitten, publiceert het CBS ook de kwartaalcijfers op provincie- en stadsniveau. Daaruit blijkt dat er vooral in de provincie Utrecht fors meer betaald moest worden voor een woning. In het eerste kwartaal stegen de prijzen in die provincie met 5,7 procent. Flevoland volgt op een 2e plaats met 5,2 procent. Ook in alle andere provincies was sprake van een stijging, al was die in Zeeland met 1,7 procent het kleinst.

Dat de woningprijzen in de provincie Utrecht hard stegen, laat zich ook zien in de stad. Voor een huis in de Domstad moest je in het eerste kwartaal zelfs bijna 9 procent meer neertellen dan in 2023. In Rotterdam bleef een stijging van dat formaat uit en betaalden huizenkopers 1,7 procent meer.

Gekeken naar de cijfers voor het hele land in het eerste kwartaal valt op dat de prijzen tussen januari en maart met 3,8 procent stegen. Die kwartaalstijging volgt na 3 kwartalen waarin de prijzen jaar-op-jaar lager lagen. Niet alleen de prijzen stegen in het eerste kwartaal, ook het vertrouwen in de huizenmarkt. 44.441 bestaande koopwoningen wisselden van eigenaar. Dat is bijna 10 procent meer dan in dezelfde periode in 2023.