Wat doet de hypotheekrente volgens ABN AMRO?

Renteverwachtingen van expert Philip Bokeloh

Bokeloh Philip Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.
Leestijd: 5 min
Laatste update 20-02-2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachting voor de hypotheekrente

  • Korte rente: eerst nog stabiel, daarna omlaag
  • Lange rente: verder omlaag

De variabele hypotheekrente is hard gestegen, doordat de ECB haar rentetarieven vanaf de tweede helft van 2022 fors heeft verhoogd. Het zogenaamde depositotarief waartegen commerciële banken geld kunnen stallen bij de ECB, stond in juli 2022 nog op -0,5 procent. Vervolgens heeft de ECB het depositotarief in stapjes verhoogd naar het huidige niveau van 4 procent. Wij denken dat de ECB vanaf juni de depositorente weer gaat verlagen en verwachten dat de variabele hypotheekrente dan mee daalt. Bij voor de inflatie gunstige berichten kan de ECB de eerste renteverlaging mogelijk zelfs al iets eerder doorvoeren.


De reden voor de reeks renteverhogingen van de ECB is de hoge inflatie. De index van de consumentenprijzen steeg veel harder dan gewenst. In oktober 2022 piekte de stijging op 10,6 procent jaar-op-jaar, terwijl de ECB als doel heeft de inflatie op lange termijn op 2 procent te houden. De extreme prijsstijgingen zijn het afgelopen jaar behoorlijk afgevlakt. In januari lag de stijging van het gemiddelde prijspeil nog maar op 2,8 procent jaar-op-jaar. Nu de inflatie terugkeert richting de 2 procent-doelstelling van de ECB, kan de ECB de rentetarieven verlagen om zo de vraag te ondersteunen en de economische groei te stimuleren.


De inflatie is gedaald doordat de eerdere voedsel- en energieprijsstijgingen uit de inflatiecijfers zijn verdwenen. Daarnaast zien bedrijven minder kans om kostenstijgingen door te berekenen vanwege de zwakke vraag. Dit is onder meer terug te zien in de kerninflatie. Deze inflatiemaatstaf, die volatiele prijscomponenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat, daalt ook. Na een piek van de 5,7 procent in maart vorig jaar staat de kerninflatie nu op 3,3 procent. Deze daling versterkt de verwachting dat de reguliere inflatiemaatstaf, inclusief voedsel- en energieprijzen, terugkeert naar de 2 procent-doelstelling.


Tijdens het laatste beleidsoverleg in januari liet de ECB de rentetarieven ongewijzigd. De ECB is nog niet gerust op de loonontwikkeling. Bij een krappe arbeidsmarkt kunnen de lonen harder stijgen dan gebruikelijk. Als bedrijven de hogere loonkosten vervolgens in hun afzetprijzen doorberekenen, dreigt de inflatie langer hoog te blijven. Daarom wacht de ECB op geruststellende signalen vanuit de arbeidsmarkt.


Ondertussen zijn er aanwijzingen dat de reeks renteverhogingen de kredietverlening en de bestedingen afremt en dat bedrijven moeite hebben om hun prijzen te verhogen. Daarom verwachten wij dat de ECB binnenkort de groeiterugval als een grotere bedreiging voor de economie zal beschouwen dan de inflatie en met oog daarop in juni de eerste renteverlaging doorvoert. Volgens onze prognose komt het depositotarief eind dit jaar uit op 2,75 procent.


De verwachte koersverandering bij de ECB heeft nu al invloed op de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen. De 10-jaars staatsrente stond oktober vorig jaar nog op 3,3%. Toen de eerste tekenen kwamen dat de inflatie afzwakt en de ECB zich geleidelijk kan gaan opmaken voor een koerswijziging, begon de 10-jaars staatsrente te dalen. Inmiddels staat deze op 2,7 procent. Wij denken dat de 10-jaars staatsrente nog verder kan dalen naar 2,4 procent eind dit jaar.


In het spoor van de staatsrente zijn ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode sinds oktober gedaald. De daling van de 10-jaars hypotheekrente is qua omvang vergelijkbaar met die van de 10-jaars staatsrente. Wij denken dat de door ons geraamde daling van de 10-jaars staatsrente zich in de loop van dit jaar zal vertalen in een verdere daling van de 10-jaars hypotheekrente.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Rachelle Rijk en Mirjam Bani.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken