Wat doet de hypotheekrente volgens ABN AMRO?

Renteverwachtingen van expert Philip Bokeloh

Bokeloh Philip Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/05/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachting voor de hypotheekrente

  • Korte rente: binnenkort omlaag
  • Lange rente: geleidelijk omlaag

De variabele hypotheekrente steeg eerder hard, doordat de ECB haar rentetarieven vanaf de tweede helft van 2022 fors verhoogde. Het zogenaamde depositotarief, waartegen commerciële banken geld kunnen stallen bij de ECB, stond in juli 2022 nog op -0,5 procent. Vervolgens verhoogde de ECB het depositotarief naar het huidige niveau van 4 procent. Wij denken dat de ECB in juni de depositorente weer gaat verlagen en verwachten dat de variabele hypotheekrente dan mee daalt. Volgens onze prognose zal het depositotarief eind dit jaar op 2,75 procent staan en eind volgend jaar op 1,5 procent.


Aanleiding voor de eerdere reeks van renteverhogingen door de ECB was de hoge inflatie. De index van de consumentenprijzen steeg veel harder dan gewenst. In oktober 2022 piekte de stijging op 10,6 procent jaar-op-jaar, ruim boven de ECB-doelstelling van 2 procent op lange termijn. De extreme prijsstijgingen zijn het afgelopen jaar afgevlakt. In april lag de stijging van het gemiddelde prijspeil nog maar op 2,4 procent jaar-op-jaar. Nu de inflatie terugkeert richting de 2 procent-doelstelling van de ECB, kan de ECB de rentetarieven weer verlagen om zo de vraag te ondersteunen en de economische groei te stimuleren.


De inflatie is gedaald doordat de eerdere energieprijsstijgingen uit de inflatiecijfers zijn verdwenen. Daarnaast zien bedrijven minder kans om kostenstijgingen door te berekenen vanwege de gematigde consumptieve bestedingen. Dit is onder meer terug te zien in de kerninflatie. Deze inflatiemaatstaf, die volatiele prijscomponenten zoals voedsel en energie buiten beschouwing laat, daalt ook. Na een piek van de 5,7 procent in maart vorig jaar staat de kerninflatie nu op 2,7 procent. Dit versterkt de verwachting dat de reguliere inflatiemaatstaf, inclusief voedsel- en energieprijzen, terugkeert naar de 2 procent-doelstelling.


De ECB heeft de laatste weken duidelijk gecommuniceerd dat zij bij het komend overleg de rente gaat verlagen. Rekening wordt gehouden met een verlaging van 25 basispunten. De belangrijkste vraag nu is wat er na juni gaat gebeuren. De onderliggende trend van de inflatie en de inflatievooruitzichten zullen daarvoor bepalend zijn, zo stelt de ECB. Wij denken dat de inflatie verder zal dalen. De laatste maanden is er weliswaar sprake van enig herstel van de economie en verdere loonstijgingen, maar per saldo zijn de consumptieve bestedingen nog altijd zwak. Dat zet een rem op de inflatie.


De verwachte koerswijziging van de ECB heeft invloed op de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen. Deze stond oktober vorig jaar nog op 3,3 procent. Toen de eerste tekenen kwamen dat de inflatie afzwakt en de ECB zich geleidelijk kan gaan opmaken voor een koerswijziging, begon de 10-jaars rente te dalen. In december, toen er op financiële markten nog rekening werd gehouden met een vlotte renteverlaging door de ECB, tikte de 10-jaars staatsrente even 2,2 procent aan. Dat optimisme werd vervolgens de kop in gedrukt, waardoor de 10-jaars rente tijdelijk weer opliep naar 2,9 procent.


Een belangrijke reden voor het verminderde optimisme is de inflatie in de Verenigde Staten. Die blijkt wat hardnekkiger te zijn, waardoor de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk nog even moet wachten met de rente verlagen. Dit houdt de Amerikaanse lange rente langer hoog, wat de Europese lange rente naar boven trekt. Toch denken wij dat de lange rentes kunnen dalen zodra de ECB haar rentetarieven verlaagt en er ook meer zicht is op renteverlagingen in de Verenigde Staten. Volgens onze huidige prognoses zal de 10-jaars rente op Nederlandse overheidsleningen dalen naar 2,2% eind dit jaar. In lijn hiermee zullen ook de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode een vergelijkbare daling optekenen, zij het met enige vertraging.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Sjoerd Humble en Sander Burgers.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken