Wat doet de hypotheekrente volgens ABN AMRO?

Renteverwachtingen van expert Philip Bokeloh

Bokeloh Philip Philip Bokeloh | Econoom Economisch Bureau | ABN AMRO Bank Philip Bokeloh is econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, waar hij sinds 2004 werkzaam is. Hij is daar onder meer verantwoordelijk voor de analyse van de Nederlandse huizenmarkt en de ontwikkelingen op de financiële markten.
Leestijd: 3 min
Laatste update 15/10/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachting voor de hypotheekrente

  • Korte rente: verder omlaag
  • Lange rente: bescheiden daling

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde begin vorige maand haar officiële rentetarieven. Het depositotarief stelde zij met 25 basispunten naar beneden bij, naar 3,5 procent. Het was de tweede aanpassing dit jaar. Vóór juni stond het depositotarief nog op 4 procent, het hoogste niveau sinds de introductie van de euro. Het depositotarief heeft veel invloed op de rentes op financiële markten, die op hun beurt weer bepalend zijn voor de rentes op hypotheken.

Wij denken dat er nog meer renteverlagingen zullen volgen. De depositorente ligt namelijk ruim boven het neutrale renteniveau: een fictief, modelmatig geschat renteniveau waarbij het ECB-beleid een remmende noch een stimulerende invloed op de econome heeft. Het ruime verschil suggereert dat de ECB de economische activiteit flink afremt. Eerder was dat nodig, omdat de inflatie hoog was. Inmiddels is de inflatie zodanig gedaald dat de ECB het rempedaal geleidelijk kan loslaten.

De inflatie is duidelijk naar beneden gekomen sinds oktober 2022, toen de ECB het depositotarief naar 4 procent verhoogde. Toen piekte de inflatie door de energieprijsstijging op liefst 10,6 procent. Inmiddels ligt de inflatie met 2,2 procent echter nog maar nipt boven het 2 procent-streefniveau van de ECB. Naar verwachting zal de inflatie de komende maanden verder dalen. Vooruitblikkende conjunctuurindicatoren wijzen namelijk op een gematigde economische groei. Vooral de industrie heeft het lastig.

Hier staat wel tegenover dat er gemengde signalen zijn over de loongroei, de bepalende factor voor de inflatie in de dienstensector. Na berichten over daling van de Europese contractlonen in het tweede kwartaal wijzen de meest recente berichten op een hernieuwde stijging. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze stijgingen zullen doorzetten in een context van conjunctuurafzwakking en dreigend baanverlies in de industrie.

Ondanks alle tegenstrijdige signalen over de economie, zal de ECB volgens ons vasthouden aan de huidige beleidskoers. Het zal doorgaan met renteverlagingen van 25 basispunten bij de komende rente-overleggen. Volgens onze huidige prognoses zal het depositotarief eind dit jaar op 3% uitkomen en uiteindelijk op 1,5% eind volgend jaar. In lijn hiermee zal ook de rente op hypotheekleningen met een korte rentevast periode omlaaggaan.

De ECB zal nog meer speelruimte krijgen om de rente te verlagen als ook de rentetarieven in de VS omlaaggaan. Dat moment lijkt te zijn aangebroken, want ook de Amerikaanse centrale bank heeft de rentetarieven eind september verlaagd, met 50 basispunten. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, hintte in de persconferentie na afloop erop dat de aanpassingen bij de volgende overleggen minder fors zullen uitvallen. Op financiële markten wordt rekening gehouden met renteverlagingen van 25 basispunten bij elk renteoverleg.

Powell zal ondertussen wel met een half oog naar de Amerikaanse verkiezingen kijken. Het risico bestaat dat Donald Trump president wordt en voor de inflatie verstrekkende maatregelen doorvoert. Trump wil heffingen instellen op de import van buitenlandse producten en migranten terugsturen. Beide maatregelen zullen de inflatie oppoken, zodat Powell minder ruimte heeft om de rente daadwerkelijk te verlagen. Ook de maatregelen die Kamala Harris voorstelt, kunnen tot een hogere inflatie leiden, zij het minder dan bij die van Trump.

In de aanloop van de eerdere renteverlagingen daalde de rente op leningen met een lange rentevaste looptijd gestaag. Onder invloed van de berichten over de weer hogere loongroei in Europa en meevallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt is de lange rente vervolgens echter weer iets opgelopen. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen staat nu op 2,6 procent, 10 basispunten boven begin deze maand, maar nog altijd 40 basispunten lager dan begin juli.

Wij denken niet dat de arbeidsmarktberichten positief zullen blijven uitvallen. Het herstel van de 10-jaars rente zal daarom slechts van tijdelijke aard zijn. Volgens onze ramingen zal de 10-jaars rente eind dit jaar op 2,25 procent staan en eind 2025 op 2 procent. In lijn hiermee zullen ook de tarieven voor hypotheken met een lange rentevast looptijd licht afnemen.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Sjoerd Humble en Sander Burgers.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken