Wat doet de hypotheekrente volgens ING?

Renteverwachtingen van expert Sander Burgers

Sander Burgers Sander Burgers | Senior Econoom ING
Leestijd: 5 min
Laatste update 29/03/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Na een reeks van tien renteverhogingen in 2022 en 2023 houdt de ECB de depositorente sinds oktober constant. In totaal steeg de depositorente (beleidsrente) met 450 basispunten van onder nul naar 4%. Met de hogere rentes wil de centrale bank de economie afremmen en de te hoge inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2 procent op de middellange termijn’ sturen. Vooruitkijkend lijkt het erop dat de ECB de rente voorlopig constant zal houden op het huidige niveau. Want hoewel de kerninflatie (excl. voedsel- en energieprijzen) met 3,3 procent in januari nog altijd te hoog was, vertoont de inflatie al geruime tijd een dalende trend. Ook de afgezwakte economische groei in de eurozone speelt mee. De ECB wil voorkomen dat ze de economie met verdere renteverhogingen te veel schade toebrengt. 

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de variabele rentes de komende maanden stabiliseren. 

Verwachtingen voor de langlopende rente

Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.


Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd. Hogere inflatieverwachtingen in het eurogebied, zeker sinds de oorlog in Oekraïne, zijn een belangrijke oorzaak. In het kielzog van de kapitaalmarktrentes zijn de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste periode ook flink gestegen.


Om de hoge inflatie tegen te gaan, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid in 2022 en 2023 verkrapt. Zo is de ECB gestopt met het (netto) opkopen van obligaties en is de depositorente flink verhoogd. Sinds juli 2023 is de ECB gestopt met het herfinancieren van aflopende obligaties uit het APP (asset purchase programme), terwijl het PEPP (pandemic emergency purchase programme) nog wel volledig geherfinancierd wordt. Om te voorkomen dat de inflatie weer oprukt, zal de ECB de rente de komende maanden constant houden. Onze verwachting is dat de ECB de beleidsrente halverwege 2024 geleidelijk aan iets zal verlagen om langdurige economische stagnatie te voorkomen.


De monetaire verkrapping van de ECB heeft de economische groei- en inflatieverwachtingen binnen de eurozone getemperd. Door de afkoelende economie en afnemende inflatie in de eurozone zijn de langlopende rentes (zoals 10 jaar vast) afgelopen tijd gedaald. Vooruitkijkend kunnen de lange rentes komende tijd stabiliseren.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Sjoerd Humble.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken