Actueel Nieuws

Wat doet de hypotheekrente volgens ING?

Renteverwachtingen van expert Sander Burgers

Sander Burgers Sander Burgers | Senior Econoom ING
Leestijd: 3 min
Laatste update 27/09/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Rentes met een korte rentevaste periode

Variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt grotendeels beïnvloed door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). 

De ECB heeft de beleidsrente op 12 september van 3,75 procent naar 3,5 procent verlaagd. Deze verlaging volgde op een eerdere verlaging van de beleidsrente in juni. Als gevolg van de gedaalde beleidsrente en de verwachting van de markt dat de ECB de rente stapsgewijs dit jaar verder gaat verlagen, zijn de Euribor-tarieven gedaald. We verwachten daardoor dat de Euribor-tarieven verder gaan dalen in de komende maanden.

Gegeven bovenstaande verwachtingen kunnen de hypotheekrentes met een korte rentevaste periode de komende maanden gaan dalen. 

Rentes met een lange rentevaste periode 

Vanaf begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd en dat zorgde ervoor dat de hypotheekrentes met een lange rentevasteperiode flink hoger kwamen te liggen dan in de jaren ervoor. 

Vanaf begin dit jaar 2024 waren de kapitaalmarktrentes vrij stabiel en bleven de hypotheekrentes eveneens op hetzelfde niveau tot juli.

Vanaf juli begonnen de kapitaalmarktrentes licht te dalen. Eind september liggen deze nu zo’n 40 basispunten lager. Een belangrijke oorzaak van deze verlaging zijn de mogelijke zorgen over een verslechterende wereldeconomie. Mede door de verlaagde kapitaalmarkrentes hebben hypotheekverstrekkers de aangeboden rentetarieven met een lange rentevaste looptijd verlaagd.

We verwachten dat de kapitaalmarktrentes de komende maanden stabiel blijven, wat de kans vergroot dat hypotheekverstrekkers de langlopende hypotheekrentes eveneens stabiel houden.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Sjoerd Humble.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken