Wat doet de hypotheekrente volgens ING?

Renteverwachtingen van expert Sander Burgers

Sander Burgers Sander Burgers | Senior Econoom ING
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/07/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). 

De ECB heeft de beleidsrente op 12 juni van 4,00 procent naar 3,75 procent verlaagd. De marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven, worden hierdoor in belangrijke mate gedreven. Als gevolg van de gedaalde beleidsrente en de verwachting dat de ECB de rente stapsgewijs dit jaar verder gaat verlagen is het Euribor-tarief gedaald.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de hypotheekrentes met een korte rentevaste periode de komende maanden gaan dalen. 

Verwachtingen voor de langlopende rente

Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus tot eind 2021. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.

Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd en dat zorgde ervoor dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode flink hoger kwamen te liggen dan in de jaren ervoor. 

In oktober vorig daalde de kapitaalmarktrentes en bewogen de lange hypotheekrentes mee. Zo liggen de aangeboden hypotheekrentes met een lange rentevasteperiode nu lager dan in oktober vorig jaar. Sinds begin dit jaar zijn de kapitaalmarktrentes redelijk stabiel en daardoor blijven de lange hypotheekrentes ook redelijk op dezelfde hoogte.

Vooruitkijkend verwachten we dat de kapitaalmarktrentes dit jaar redelijk stabiel zullen blijven met wellicht een kleine daling vanaf huidige niveaus. Dit vergroot de kans dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode komende tijd ook stabiel blijven of licht dalen.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Sjoerd Humble.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken