Totaal aantal hypotheekaanvragen 16 procent hoger dan dezelfde periode in 2023

Capelle aan den IJssel, 17 april 2024 - Het totale aantal hypotheekaanvragen is in het eerste kwartaal van dit jaar met 16 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Hierbij is sprake van een aanzienlijke stijging van het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning (+19 procent). Door stijgende inkomens en een dalende hypotheekrente in het eerste kwartaal kunnen steeds meer huizenkopers hun slag slaan op de woningmarkt, blijkt uit de nieuwste Hypotheekindex van De Hypotheker.

Mark De Rijke Mark de Rijke | Commercieel Directeur Mark de Rijke is sinds 2023 Commercieel Directeur bij De Hypotheker. Samen met directievoorzitter Sanne de Laat en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was hij Algemeen Directeur bij Ingage.
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/04/2024

De stijging van het totale aantal hypotheekaanvragen in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder laat zien dat het herstel op de woningmarkt lijkt door te zetten. Dit komt onder meer tot uiting in de flinke stijging van de huizenprijzen. De prijzen van bestaande woningen lagen in de afgelopen drie maanden 9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit recente cijfers van NVM. Ook hebben huizenkopers vaker te maken met concurrentie. Zo wordt bij ruim de helft van het aantal koopwoningen overboden. Het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning is in het afgelopen kwartaal met 7 procent tot 337.000 euro gestegen. In de provincies Noord-Holland (384.000 euro) en Utrecht (363.000 euro) liggen deze bedragen het hoogst. In Groningen (252.000 euro) en Zeeland (262.000 euro) worden de laagste hypotheken afgesloten om een woning te bemachtigen. Deze ontwikkeling is ook zichtbaar buiten de Randstad. De grootste stijging van het gemiddeld hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning deed zich voor in Drenthe (+13 procent), Gelderland (+9 procent) en Friesland (+7 procent). Ook alle andere provincies laten een stijging zien, behalve Zeeland (-3 procent).

"Dit is een signaal dat het herstel op de huizenmarkt doorzet. Tegelijkertijd is de krapte op de woningmarkt onverminderd groot en zien we dat het aantal overbiedingen flink toeneemt."
Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker
Mark De Rijke

Helft hypotheekaanvragen door jonge huizenkopers

In de ontwikkeling van het aantal aanvragen in het eerste kwartaal van 2024 laat de verdeling van het aandeel van de verschillende hypotheekaanvragen een vergelijkbaar beeld zien ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Zo is het aandeel hypotheekaanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning met twee procentpunt toegenomen naar 66 procent. Maar liefst 49 procent van deze hypotheekaanvragen komt op het conto van jonge huizenkopers tot 35 jaar. Bij huizenkopers tussen 35 en 45 jaar is sprake van een lichte stijging: van 23 naar 24 procent. “De stijging van het totale aantal hypotheekaanvragen is vooral het gevolg van de licht dalende hypotheekrente, waardoor huizenkopers per saldo een hogere hypotheek kunnen afsluiten”, vertelt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Dit is een signaal dat het herstel op de huizenmarkt doorzet. Tegelijkertijd is de krapte op de woningmarkt onverminderd groot en zien we dat het aantal overbiedingen flink toeneemt. Ook is het onze verwachting dat het gemiddelde hypotheekbedrag door de stijgende huizenprijzen in het komende jaar verder omhoog zal gaan.”

Bekijk de infographic van de Hypotheek Index Q1 2024 voor de laatste trends op de hypotheekmarkt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alexandra de Vries, Communicatieadviseur De Hypotheker, telefoon: 010-2428922, e-mail: [email protected]