Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Courtage

Voor de diensten van een makelaar betaal je kosten, deze kosten worden courtage genoemd. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. De tarieven kunnen namelijk verschillen.

Een normale courtage ligt tegenwoordig tussen de 1 en 1,5 procent inclusief BTW. Je kunt in plaats van een percentage van een (ver)koopprijs een andere courtageberekening afspreken. Bijvoorbeeld een basisbeloning van 1000,- euro bij geslaagde verkoop en 10 procent courtage over het deel dat boven een afgesproken verkoopbedrag uitkomt. Leg de courtage die je afspreekt vast in de opdracht.

Bij een aankoop- of verkoopopdracht krijgt de makelaar alleen zijn courtage, wanneer de woning daadwerkelijk wordt aangekocht of verkocht. Bij een verkoopopdracht worden vaak naast de courtagekosten ook advertentiekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden gemaakt om je woning “te promoten” en onder de aandacht van kopers te krijgen.

Als je de opdracht voor de verkoop van je woning intrekt, dan brengt de makelaar vaak alleen de kosten in rekening die eventueel al zijn gemaakt. Als de Consumentenvoorwaarden Makelaardij van toepassing zijn, dan heeft de makelaar alleen recht op een bedrag aan intrekkingskosten als dit is afgesproken bij het verstrekken van de opdracht.

Niet fiscaal aftrekbaar
Een aantal kosten die te maken hebben met de koop of verbouwing van je huis kun je (eenmalig) aftrekken van de inkomensbelasting in Box I. Makelaarscourtage is niet fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting.