19-11-2018

Meer over de rentestanden

Om de actuele rentestanden goed te kunnen lezen, geven we je enige achtergrondinformatie

Om de actuele rentestanden goed te kunnen lezen, is enige achtergrondinformatie nodig. Ben je op zoek naar een specifiek tarief? Vraag je adviseur dan welk tarief in het overzicht voor jou van toepassing is.

Rentevaste periode

De meeste huizenkopers kiezen voor een hypotheek waarbij de rente voor een bepaalde periode vastligt. Dat kan een jaar zijn, maar ook vijf, tien of wel twintig jaar. Hoe langer de rentevaste periode is, hoe hoger het rentepercentage dat je betaalt. 

Rentetarieven nieuwbouw

Verschillende hypotheekverstrekkers hebben speciale nieuwbouwtarieven. Deze zijn over het algemeen lager dan de tarieven die gerekend worden voor de financiering van een bestaande woning. Heeft een hypotheekverstrekker geen nieuwbouwtarief? Dan rekent deze het tarief voor bestaande bouw.

Nominaal of effectief

De getoonde rente in het overzicht met de actuele rentestanden is de nominale rente. Dat is ook het rentepercentage dat in de hypotheekakte wordt opgenomen en dat van je bankrekening wordt afgeschreven. Maar betaal je die rente vooraf of achteraf? Per maand of per jaar? Als er rekening wordt gehouden met het tijdstip van betaling en met de afsluitkosten van de hypotheek, dan spreek je van effectieve rente. Deze effectieve rente gebruikt je hypotheekadviseur om de verschillende aanbieders me elkaar te vergelijken. Je vindt het tarief ook in de offerte die je van de hypotheekverstrekker ontvangt.

Verschillende soorten rente

Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Zo zijn er een vaste rente, een dagrente en een dalrente.

Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Je hypotheekadviseur vertelt je er graag meer over.