Actueel Nieuws

NVM: nieuwbouwwoningen in trek

Nieuwbouwhuizen zijn een stuk populairder dan een jaar geleden. Makelaars die aangesloten zijn bij makelaarsvereniging NVM verkochten in het eerste kwartaal bijna 7.000 nieuwbouwwoningen. Dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode in 2023. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2023 steeg de verkoop van nieuwbouw met 16 procent.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 15/04/2024
Istock 922886914 Klein

Ten opzichte van een jaar geleden is de financierbaarheid van nieuwbouw verbeterd, stelt NVM als verklaring voor de toegenomen verkopen. Ook hebben kopers meer vertrouwen in de huizenmarkt dan in begin 2023. De makelaarsvereniging laat wel weten dat de nieuwbouwhuizen nog lang niet genoeg zijn om de krapte op de woningmarkt op te vangen.

Wie dit jaar een nieuwbouwhuis heeft gekocht, betaalt daarvoor vaak wel meer dan eind 2023. De doorsnee verkoopprijs lag met € 479.000 1,4 procent hoger dan een aantal maanden geleden.

Ook verkoopprijzen bestaande bouw gestegen

De doorsnee verkoopprijs van een bestaande woning kwam afgelopen kwartaal uit op € 432.000. Begin 2023 was dit 9 procent minder. Vergeleken met de laatste maanden van 2023 is er vrijwel geen verschil te zien.

De NVM noemt de aanhoudende krapte al voornaamste reden voor de gestegen verkoopprijzen. Het aantal huizen dat wordt verkocht lag in het begin van 2024 fors lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De vraag blijft desondanks onverminderd groot, wat zorgt voor stijgende prijzen.

Waar er bij nieuwbouw sprake was van een toegenomen verkoop, daalde het aantal verkopen van bestaande huizen hard. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal van dit jaar 29.500 woningen aan een nieuwe eigenaar. Dat is weliswaar 4 procent meer dan een jaar eerder, maar 18 procent minder dan eind 2023.

Volgens de NVM is de daling in vergelijking met de laatste maanden van vorig jaar een beeld dat ieder jaar zichtbaar is. Toch ziet de makelaarsvereniging dat er druk op de markt toeneemt. De aangesloten makelaars zien weer meer kijkers afkomen op te koop staande woningen en ook het aantal uitgebrachte biedingen loopt op.