11-4-2017

Hypotheek Index: Langere rentevaste periode wint domein

Bekijk de uitkomsten van de Hypotheek Index van het 1e kwartaal van 2017.

Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Dat blijkt uit landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker. Een rentevaste periode van 30 jaar wint zowel onder de starters als de doorstromers aan populariteit. 

Inmiddels kiest één op de acht huizenkopers voor de meest lange rentevaste periode van 30 jaar. Dat is een stijging van 33 procent ten opzichte van een jaar geleden. Huizenkopers zijn zich steeds meer bewust van de voordelen van een langere rentevaste periode. Hiermee is de woningeigenaar namelijk verzekerd van stabiele hypotheeklasten gedurende de gehele looptijd van de hypotheek.

Ook de rentevaste periode van 20 jaar doet het nog steeds goed; deze periode wordt het vaakst gekozen door de huizenkoper. Wel is sprake van een lichte daling (6 procent) in vergelijking met een jaar geleden. 

Verklaring: de lage rente

Dat huizenkopers massaal kiezen voor een lagere rentevaste periode is met name een gevolg van de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes.

Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met Nationale Hypotheek Garantie is de laagste rente bij bestaande bouw nu 1,64 procent. Bij een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 30 jaar is de laagste rente 2,60 procent. Deze kleine verschillen zijn mede het gevolg van de grotere concurrentie tussen aanbieders op de hypotheekmarkt.

Lees het volledige onderzoek hier.