24-7-2018

De Hypotheker roept geldverstrekkers op senioren helpende hand te bieden bij benutten overwaarde

Ruim 4 op de 5 huizenbezitters van 57 jaar en ouder verwachten een overwaarde op hun woning te hebben. Bijna de helft van deze groep geeft aan dat deze overwaarde zelfs hoger is dan een ton. Dit en meer blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker onder 1.035 huizenbezitters van 57 jaar en ouder.

Aanvulling op pensioen, schenkingen en reizen

Het grootste deel van de ondervraagden besteedt de overwaarde het liefst als een aanvulling op hun pensioen. 31 procent kiest voor een nalatenschap of een schenking aan kinderen. Een extra financiële buffer voor later wordt door 30% van de ondervraagden genoemd. Een kwart van de ondervraagde senioren zou dan liever gaan reizen.

Overwaarde benutten is goed voor woningmarkt

Maar liefst 55% van de senioren geeft aan dat de huidige woning niet toekomstbestendig is en zou graag willen verhuizen op termijn. “Senioren hebben in het algemeen veel overwaarde op hun koopwoning. Uit ons onderzoek blijkt dat 1 op de 4 senioren deze overwaarde in de komende jaren wil benutten. Daarbij zien we dat het verkopen van de woning en een goedkopere woning kopen of huren voor 42 procent van de ondervraagden het meest populaire scenario is. Voor de doorstroming op de woningmarkt zou dit erg gunstig zijn, omdat zo meer woningen vrijkomen voor starters of doorstromers”, zegt Twan Cats, commercieel directeur van De Hypotheker. “Om dit te kunnen faciliteren, is meer maatwerk in hypotheekverstrekking aan senioren cruciaal. Als geldverstrekkers de mogelijkheden voor het verzilveren van overwaarde ten volle benutten, is het zeker mogelijk om beter in te spelen op de specifieke situatie en (woon)wensen van senioren.”

Wil je meer weten over ons onderzoek? Lees dan ons uitgebreide verslag. Zou je meer inzicht willen in je persoonlijke situatie? Dan kan je altijd terecht bij één van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Maak hiervoor een afspraak bij een vestiging bij je in de buurt.