Actueel Nieuws

Tweede Kamer keurt veelbesproken huurwet goed

De Tweede Kamer is akkoord met de omstreden huurwet van Minister De Jonge. De Wet Betaalbare Huur moet een einde maken aan woekerhuren in de vrije sector.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 25/04/2024
Moderne Huizen

Na jaren van politiek gesteggel lijkt de kogel door de kerk. De nieuwe huurwet voor de vrije sector gaat er komen. Door de nieuwe wetgeving komt er een dak op de maximale huur die een groot deel van de verhuurders in de vrije sector mogen vragen. Nu is de huurprijs nog ongelimiteerd en betalen huurders soms torenhoge maandlasten voor hun woning.

In de nieuwe regelgeving gaan fors meer huurhuizen binnen de huurregulering vallen. Deze regulering gaat als de wet ook door de Eerste Kamer komt gelden voor alle woningen die maximaal 186 punten scoren in het waarderingsstelsel waaraan huurwoningen worden getoetst. Voor deze huizen mag straks maximaal € 1123 uur huur per maand worden gevraagd.

De Jonge hoopt zijn wet snel ook door de eerste kamer te loodsen, zodat hij per 1 juli van kracht zal zijn. Als de partijen die in de Tweede Kamer voorstemden dat ook in de senaat doen, haalt de wet ook daar een meerderheid.

Ook weerstand tegen nieuwe wet

De wetgeving is goed nieuws voor nieuwe huurders die volgens De Jonge gemiddeld € 190 per maand goedkoper uit zullen zijn. Tegenstanders vrezen dat particuliere verhuur minder aantrekkelijk wordt voor vastgoedbeleggers en dat zij minder woningen zullen kopen of bestaande huurhuizen juist in de verkoop gaan zetten. Hierdoor zou het huuraanbod op termijn krimpen. Door de hoge huizenprijzen zijn deze woningen mogelijk ook buiten bereik voor middeninkomens die willen kopen.