29-6-2018

Huizenkopers slecht op de hoogte van ontbindende voorwaarden

Veel huizenkopers zijn niet goed op de hoogte van de afspraken die zij in het koopcontract maken. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van een onderzoek naar voorbehouden in het koopcontract.

Zes procent van de ondervraagde kopers wist niet meer welke voorwaarden in het contract stonden en tien procent kon de prijsklasse van het huis dat ze hebben gekocht niet noemen. De minister wil een informatiecampagne beginnen in samenwerking met makelaars, consumenten en notarissen, omdat het kopen van een huis een van de belangrijkste financiële beslissingen is die mensen in hun leven maken.

Voorbehoud van financiering

Van de ondervraagde kopers heeft 70 procent een voorbehoud van financiering in het koopcontract laten opnemen. Het maakte hierbij niet uit of het een gespannen woningmarkt was (zoals nu) of een meer rustige woningmarkt (zoals vijf jaar geleden).

Van de mensen die geen financieringsclausule opnamen, deed 70 procent dat omdat ze er vertrouwen in hadden dat ze het geld wel bij elkaar zouden krijgen. Slechts 2 procent heeft van de clausule afgezien om meer kans op de woning te maken.

Bouwkundige keuring

Slechts 28 procent van de huizenkopers heeft een voorbehoud van bouwkundige keuring opgenomen. Zestig procent van de mensen die geen bouwkundige keuring in de voorwaarden liet opnemen, zag daar zelf het nut niet van in. Het werd ook vaak niet geadviseerd door de aankoopmakelaar (in tweederde van de gevallen). Bij oudere huizen zijn huizenkopers meer geneigd om een voorwaarde op te nemen over de bouwkundige keuring: bij huizen van voor 1945 deed bijna de helft dat.