Actueel Nieuws

Hypotheek Index: Woningkopers grote steden zoeken massaal toevlucht tot woningmarkt in regio

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 10-4-2018

In grote en ook steeds meer middelgrote steden wordt het lastiger om een woning te kopen. Veel huizenkopers in de Randstad nemen hun toevlucht tot omliggende gemeenten, in de hoop hier een betaalbare woning te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van De Hypotheker. 

Doordat meer mensen naar de randgemeenten trekken lijkt de woningmarkt ook in deze gemeenten op te drogen of treedt er een ‘waterbedeffect’ op, waarbij de stijgende huizenprijzen het gemiddeld hypotheekbedrag in deze gemeenten omhoog stuwen. 

Woningmarkt in grote steden verzadigd  

In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht dreigt het woningaanbod op te drogen. Zo trekken huizenkopers in Amsterdam steeds vaker naar gemeenten als Edam/Volendam en Haarlemmermeer.

Woningzoekers in Den Haag, Rotterdam en Utrecht wijken uit naar gemeentes zoals Zuidplas (Rotterdam), De Bilt (Utrecht) en Pijnacker-Nootdorp (Den Haag). Het gevolg is dat ook in deze gebieden de woningmarkt snel verzadigd raakt.

In zowel Den Haag als in de omringende gemeenten zien we in het eerste kwartaal van 2018 een daling in het aantal afgesloten hypotheken. Het waterbedeffect is ook in deze regio zichtbaar: zo zijn in Pijnacker-Nootdorp het aantal gesloten hypotheken (+7 procent) én het gemiddeld hypotheek bedrag (+ 8 procent) gestegen.

 

Grote verschillen op de woningmarkt

Hoewel de Randstad te maken heeft met een overhitte woningmarkt die zich sterk heeft uitgebreid in randgemeenten, zijn er grote geografische verschillen met de rest van Nederland. Zo zijn er voldoende kansen voor woningkopers in Flevoland, waar de woningvoorraad sterk wordt uitgebreid door de bouw van nieuwbouwwoningen. Ook Drenthe, Friesland en Noord-Brabant lijken kansrijk voor kopers.

 

Oververhitting woningmarkt in Randstad inmiddels een regionaal probleem

“In de Randstad zien we dat de opdrogende woningmarkt zich inmiddels uitbreidt naar de randgemeenten”, vertelt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker. “Woningkopers worden steeds meer gedwongen om uit te wijken naar de gemeenten rondom de Randstad. Hoewel woningkopers provincies als Flevoland, Friesland en Drenthe lijken te ontdekken, is er een toename van nieuwbouwwoningen op locaties vlakbij steden noodzakelijk om aan de grote vraag van passende en betaalbare woningen te voldoen. Anders breidt het tekort in de toekomst zich over steeds meer delen van Nederland uit.”

 

Meer weten? Lees ons volledige persbericht.