30-5-2018

Koper houdt meer geld over dan huurder

Woningkopers houden niet alleen maandelijks meer geld over. De koopkracht stijgt bij kopers ook veel harder dan die van huurders. Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud, in opdracht van het Woonbond.

Kopers hebben meer te besteden

Uit cijfers van het Nibud blijkt dat in 2021 kopers maandelijks gemiddeld 107 euro meer te besteden hebben dan vorig jaar. Bij huurders is de stijging gemiddeld 55 euro per maand. Dit voordeel komt vooral door de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor houden ze meer geld over na de aftrek van de woonlasten in vergelijking met huurders met een vergelijkbaar inkopen. Door het huidige kabinetsbeleid zal dit voordeel voor kopers alleen maar groter worden.

Verschil wordt alleen maar groter

Volgens het Nibud delven vooral huurders zonder huurtoeslag het onderspit. Met een middeninkomen heeft een hurend stel namelijk 266 euro minder te besteden per maand dan kopers van vergelijkbare leeftijd en inkomen. De koopkracht voor deze huurders stijgt ook slechts met een derde van de stijgende koopkracht van de koper.
De tweedeling tussen huurders en kopers wordt dus alleen maar groter. De oorzaak hiervan is het feit dat het kabinet verhuurderverheffing oplegt aan woningcorporaties. Om dan nog te kunnen investeren moeten de corporaties de huren verder verhogen.

Benieuwd of jij ook beter kan kopen dan huren? Doe onze test.