30-3-2018

Microwoningen worden steeds populairder

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde woning nu 114 vierkante meter groot is. Maar het kan nog veel kleiner.

Al eerder lieten we je weten dat de gemiddelde woning steeds kleiner wordt. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde woning nu 114 vierkante meter groot is. Maar het kan nog veel kleiner. Starters en pas afgestudeerden kiezen in de vier grote steden en studentensteden steeds vaker voor microappartementen van 20 tot 50 vierkante meter.

Betaalbaar wonen in de stad

Er zijn steeds meer kleine huishoudens en mensen willen graag in de stad wonen. Die twee factoren zorgen ervoor dat nieuwbouwwoningen steeds kleiner worden. Tel daarbij op dat betaalbaar wonen steeds meer een probleem begint te worden in de grote steden en je begrijpt waarom microwoningen tot 50 vierkante meter steeds populairder worden.

Microwoningen zijn overigens niet hetzelfde als tiny houses. Deze laatste categorie huizen vind je juist vaak buiten de stad en ze worden bewoond door mensen die naar duurzaamheid streven. Bewoners van microwoningen willen graag in de stad wonen met alle voorzieningen dichtbij.

Voor jongeren én ouderen

Nieuwbouwwoningen van dit kleine formaat zijn te koop van ongeveer € 100.000 tot € 175.000. Dat is een prijs die zelfs starters en pas afgestudeerden zich kunnen veroorloven met een hypotheek. Maar ook voor ouderen die niet veel ruimte meer nodig hebben, zijn microwoningen geschikt. Naar verwachting komen er de komende tien jaar nog zo’n 60.000 tot 100.000 microwoningen bij.

Ook iets voor jou?

Als je weinig ruimte nodig hebt, is een microwoning ideaal voor jou. Wil je een onafhankelijk advies over de beste hypotheek voor jouw situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts!