Actueel Nieuws

Nee, je wordt niet zomaar uit je woning gezet bij betalingsproblemen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 25-4-2018
Een derde van de woningeigenaren kan niet aan de financiële verplichtingen voldoen wanneer hun aflossingsvrije hypotheek afloopt. Toch hoef je niet bang te zijn dat je zomaar uit je woning wordt gezet als je niet alles kunt betalen aan het eind van de looptijd. Je geldverstrekker is verplicht om zich tot het uiterste in te spannen om uitzetting te voorkomen. Bovendien zijn er vrijwel altijd andere oplossingen mogelijk.

De waarde van je woning aan het einde van de hypotheeklooptijd is vaak gestegen ten opzichte van aankoopprijs. Daardoor kun je meestal probleemloos de hypotheek verleningen of een nieuwe lening aanvragen. Is de marktwaarde lager geworden dan het hypotheekbedrag, dan kan het wel lastig worden. Zeker als je inkomen niet voldoende is om de hypotheeklasten te kunnen opbrengen. Gelukkig hebben geldverstrekkers wel een inspanningsverplichting om gedwongen verkoop te voorkomen. Daar heeft immers iedereen belang bij.

Europese regelgeving

De inspanningsverplichting is opgenomen in artikel 81d Besluit Gedragstoezicht Financiële Ondernemingen. Mede onder invloed van Europese regelgeving moeten geldverstrekkers zich tot het uiterste inspannen om samen met jou als woningeigenaar tot een oplossing te komen om gedwongen verkoop te voorkomen.

Afspraak voor onafhankelijk advies

Wil je een onafhankelijk advies over jouw hypotheek en jouw specifieke financiële situatie? Maak eens een afspraak met één van onze experts! Dit kan je veel rust geven als je zorgen hebt over je aflossingsvrije hypotheek.