Actueel Nieuws

NVM: Woningaanbod droogt op

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 12-1-2018
Rijtjeshuizen woningen

De Nederlandse woningmarkt wordt steeds krapper. Voor het eerst sinds het dieptepunt in de crisis daalde in het vierde kwartaal van 2017 het aantal woningverkopen met zes procent. In totaal stonden er in dat kwartaal 36 procent minder woningen te koop dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs). Vooral in het goedkopere segment droogt het aanbod op. Het krappe aanbod in combinatie met de stijgende huizenprijzen maakt het voor starters steeds lastiger om aan een woning te komen, volgens de NVM. De gemiddelde woningprijs is op dit moment 269.000 euro; dat is hoger dan de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie waar veel starters dankbaar gebruik van maken. Onze commercieel directeur Twan Cats brak in Trouw al eerder een lans voor starters op de woningmarkt.

Maar niet alleen starters hebben het lastig in deze krappe markt. Ook doorstromende huizenkopers krijgen in de grote steden nauwelijks meer een voet tussen de deur. Hierover berichtten wij eerder deze week in onze Hypotheek Index die wij ieder kwartaal uitbrengen.