28-6-2018

Wat is de rol van een taxateur bij een woning kopen?

Wanneer je een huis wil kopen, krijg je te maken met verschillende mensen: een makelaar, een notaris, maar ook met een taxateur. Wat is een taxateur en welke rol speelt hij of zij bij het (ver)kopen van een woning? De Hypotheker vertelt je er meer over.

Het woord zegt het eigenlijk al: een taxateur voert een taxatie uit op de woning. Een taxatie is een zo exact mogelijke indicatie van de waarde van een woning, beschreven in een taxatierapport.

Tijdens de taxatie van de woning let de taxateur bijvoorbeeld op:

  • Het type woning;
  • De grootte en indeling van de woning en het perceel;
  • De ligging;
  • Het uitzicht;
  • Of er sprake is van overlast;
  • Het afwerkingsniveau van de woning;
  • De bouwkundige kwaliteit.

Wanneer heb ik een taxateur nodig?

Heb je een woning gekocht en wil je een hypotheek aanvragen, dan is een taxatie verplicht. De waarde die wordt vastgelegd door de taxateur is namelijk de maximale hoogte van de hypotheek die verstrekt wordt. Heb je bijvoorbeeld een huis gekocht voor € 265.000 en wordt de woning getaxeerd op € 250.000, dan is de maximale hypotheek € 250.000 en dien je € 15.000 zelf in te leggen. (Let op: de hoogte van je maximale hypotheek is niet alleen afhankelijk van de woningwaarde, maar ook van je inkomen en eventuele financiële verplichtingen.)

Niet alleen bij het kopen van een woning heb je een taxateur nodig. Ook als je je hypotheek wil oversluiten of verhogen (bijvoorbeeld voor een verbouwing) of bij een scheiding, is vaak een taxatierapport nodig.

Wat kost een taxateur?

Sommige taxateurs werken met een vast tarief, vaak tussen de € 200 en € 500. Anderen vragen een percentage van de woningwaarde. Vaak is dat een percentage van 0,185 procent. Is de woning bijvoorbeeld getaxeerd op € 200.000, dan betaal je 0,00185 x 200.000 = € 370.