Actueel Nieuws

30 procent starters krijgt geld van ouders bij aankoop woning

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 1-10-2019
Op de huidige woningmarkt is het lastig voor starters om voet aan de grond te krijgen. Zo'n 30 procent van de starters wordt daarom financieel geholpen door ouders of andere familie of vrienden.

Dat blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio, waar De Hypotheker ook gegevens voor aanleverde. Uit onze gegevens blijkt dat ruim één op de drie starters zelf tien procent of meer van de totale koopsom inbrengt. Een groot gedeelte van dit eigen geld is afkomstig van giften of leningen van ouders, andere familie of vrienden.


Kosten koper zelf betalen


Sinds 1 januari 2018 kunnen huizenkopers nog maar 100 procent van de koopsom financieren met een hypotheek. Dit betekent dat de kosten koper, vaak zo'n zes procent van de koopsom, voor eigen rekening is. Bij een woning van € 200.000 is dat dus € 12.000. Omdat starters niet altijd zo veel spaargeld hebben, springen de ouders bij met een gift of lening. Soms gaat het ook om een groter bedrag dat de ouders inleggen, zodat starters een duurdere woning kunnen kopen dan op hun eigen salaris mogelijk zou zijn.


Belastingvrij schenken

Een schenking die gebruikt wordt voor een eigen woning is (in 2019) tot € 102.010 belastingvrij. De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Kijk voor de exacte voorwaarden op de website van de Belastingdienst.