1-7-2019

Banken mogen geen winst meer maken op rentemiddeling

Sinds vandaag mogen hypotheekaanbieders bij rentemiddeling niet meer in rekening brengen dan de kosten die ze hiervoor maken. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bepaald. Een renteopslag om rentemiddeling te ontmoedigen is hiermee verleden tijd.

Rentemiddeling wordt vaak toegepast bij woningeigenaren die al wat langer geleden een hypotheek hebben afgesloten en daardoor een hogere rente betalen dan de huidige lage hypotheekrentes. De rentevaste periode wordt ‘opengebroken’ en je krijgt een nieuwe rentevaste periode waarbij je hypotheekrente een gemiddelde is van je huidige rente en de actuele rente. Hierdoor dalen je maandlasten. 

Renteopslag

Voorheen rekenden banken vaak een opslag van 0,2 procent of een boete als een klant na rentemiddeling alsnog zijn hypotheek volledig afloste na verkoop van de woning. Daarom was rentemiddeling niet altijd voordelig. Vanaf 1 juli 2019 mogen banken echter geen vergoeding meer in rekening brengen die hoger is dan het financiële nadeel dat ze lijden. De meeste hypotheekverstrekkers die rentemiddeling willen blijven aanbieden moeten hun werkwijze dus aanpassen. 

Interessant voor jou?

Ben je benieuwd of rentemiddeling voor jou mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn binnen jouw hypotheek? Maak een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.