Actueel Nieuws

Gemiddelde huizenprijs in Amsterdam stijgt boven half miljoen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 3-1-2020
De gemiddelde huizenprijs van bestaande koopwoningen in onze hoofdstad kwam in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst boven een half miljoen euro uit. Om precies te zijn: € 507.475. Dat is € 35.000 euro meer dan in het tweede kwartaal van 2019.

Dat schrijft het Parool, aan de hand van cijfers van het CBS. Sinds het dieptepunt van de huizenmarkt in 2013 zijn de Amsterdamse woningen gemiddeld twee keer zo veel waard geworden. 

De gemiddelde huizenprijs in heel Nederland lag in het derde kwartaal op € 314.000. Huizen in Amsterdam zijn dus gemiddeld bijna 2 ton duurder dan in de rest van Nederland. 


Oorzaak hoge huizenprijzen

Er zijn verschillende redenen voor de hoogte van de prijzen in de hoofdstad. Zo zijn er veel beleggers die gebruik maken van de krappe woningmarkt. Zij kopen woningen op en verhuren deze vervolgens. Ook trekt Amsterdam voornamelijk hoogopgeleiden, ook uit het buitenland, die bovengemiddeld te besteden hebben. Ook de lage hypotheekrentes hebben invloed. Hierdoor kunnen mensen meer lenen. Door de lage spaarrentes kiezen mensen er tevens eerder voor om hun spaargeld te investeren in vastgoed.

De huizenmarkt in Amsterdam is erg krap. Ongeveer 30 procent van de woningvoorraad bestaat uit koopwoningen, terwijl dat in heel Nederland ruim 57 procent is. Veel huurwoningen zijn sociale huurwoningen met een inkomensgrens. 

Benieuwd naar de huizenprijzen in jouw stad of provincie? Bekijk het hier

Naar de huizenprijzen arrow_forward