16-1-2019

Huizenprijzen stijgen door Airbnb-verhuur

In plaatsen waar het mogelijk is om je woning via Airbnb te verhuren lopen de huizenprijzen hoger op dan in buurten waar dat niet het geval is. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

De VU deed onderzoek naar de huizenprijzen in verschillende gemeenten in Los Angeles. In sommige gemeenten is Airbnb daar aan banden gelegd; verhuurders op de bekende website moeten daar dezelfde vergunning hebben als hoteleigenaren. Het is gebleken dat in de gemeenten waar Airbnb wel vrij spel heeft, de huizenprijzen gemiddeld drie procent harder stijgen dan in de buurten waar de strengere regels zijn ingevoerd.

Stijgingen van 25 procent

In voor toeristen aantrekkelijke gebieden zoals Venice en Hollywood stegen de huizenprijzen nog veel harder, tot wel 25 procent. De prijzen stijgen met name omdat Airbnb-verhuurders huizen opkopen om aan toeristen te verhuren. Hierdoor ontstaat een schaarste aan woningen voor de reguliere inwoners. Bovendien zijn huizenkopers bereid meer voor een woning te betalen, als zij een deel van de maandlasten kunnen terugverdienen door het verhuren van hun huis op Airbnb.

Effect in Amsterdam

De onderzoekers vermoeden dat hetzelfde effect ook plaatsvindt in Amsterdam, met name rond de grachtengordel. De gemeente heeft al enige regelgeving doorgevoerd, zoals een meldplicht voor verhuurders en het feit dat woningen nog maar dertig dagen verhuurd mogen worden in plaats van zestig. Desondanks werkt Airbnb nog niet echt mee met deze verscherpte regels en bevindt het aantal aangeboden accomodaties zich op recordniveau.