Actueel Nieuws

Salderingsregeling zonnepanelen wordt afgebouwd

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 5-11-2019
De salderingsregeling voor huiseigenaren met zonnepanelen zal vanaf 2023 geleidelijk worden afgebouwd. Het belastingvoordeel zal ieder jaar met 11% verminderen, tot de regeling in 2031 verdwenen is.

Wat is de salderingsregeling?

Als je zonnepanelen hebt, kan het zo zijn dat je meer energie opwekt dan je verbruikt. De ongebruikte stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De stroom die je levert wordt op je energierekening weggestreept tegen de stroom die je van het net afneemt. Het tarief voor geleverde stroom is dus gelijk aan het tarief van de stroom die je afneemt, op dit moment zo'n 22 cent per kWh.* Hierdoor is de terugverdientijd van zonnepanelen nu ongeveer zeven jaar.


Salderingsregeling vervalt

De overheid wil de salderingsregeling geleidelijk afbouwen, omdat de aanschafprijs van zonnepanelen steeds verder daalt. Vanaf 2031 ontvang je alleen nog de marktprijs voor de stroom die je aanlevert (op dit moment zo'n 7 cent per kWh).* Je belastingvoordeel neemt dus af.


Minimumvergoeding

Het kabinet verwacht, gezien de dalende prijzen voor zonnepanelen, dat de terugverdientijd ook na 2023 zo'n zeven jaar blijft. Het is dan wel belangrijk dat energieleveranciers een redelijke vergoeding betalen voor zonne-energie die aan het net wordt geleverd. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil daarom een minimumvergoeding laten vastleggen.


Slimme meter

Vanaf 2023 wordt ook de slimme energiemeter verplicht. Deze digitale meter kan de hoeveelheid teruggeleverde zonne-energie goed meten.

Ben je benieuwd hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen of andere duurzame maatregelen? Doe dan onze duurzaamheidsscan.

Naar de scan arrow_forward

Informatie: Milieu Centraal