9-4-2019

Gemiddelde startershypotheek stijgt boven de 2,5 ton

In het eerste kwartaal van 2019 was het gemiddelde hypotheekbedrag voor starters € 254.330. Dat is vijf procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarnaast daalde het aantal aangevraagde startershypotheken.

Dat blijkt uit onderzoek​ van Knab, op basis van gegevens van het Hypotheken Data Netwerk. In het afgelopen kwartaal werden er door starters 30.979 hypotheken aangevraagd. Dat is zeven procent minder dan in het eerste kwartaal van 2018.

Het is voor het eerst sinds een paar jaar dat het aantal startershypotheken is gedaald. In 2018 was er nog een toename van twee procent en in 2016 en 2017 waren er zelfs toenames van tien en dertien procent.

Provinciale verschillen

In Zuid-Holland, Flevoland en Utrecht nam het gemiddelde hypotheekbedrag onder starters het meest toe, namelijk met negen procent. De laagste stijging vond plaats in Friesland, daar lag het gemiddelde bedrag slechts één procent hoger dan vorig jaar.  

In Noord-Holland waren starters het meeste geld kwijt aan hun hypotheek: gemiddeld € 317.168. Groningen was het goedkoopste. Daar vroegen starters gemiddeld om een hypotheek van € 185.726.

Wil jij als starter een hypotheek afsluiten? De Hypotheker vertelt je graag meer.