Actueel Nieuws

Een terugblik op 2019: wat gebeurde er op de huizenmarkt en bij De Hypotheker?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 23-12-2019
We zijn alweer in de laatste dagen van het jaar beland. Traditiegetrouw geven wij je een overzicht van het afgelopen jaar: wat gebeurde er op de huizenmarkt en bij De Hypotheker?

De huizenmarkt in 2019

2019 was een jaar vol records voor de huizenmarkt. Lage rentes, hoge huizenprijzen en een record aan hypotheekaanvragen.


De rente bleef dalen

Al enkele jaren laat de hypotheekrente een dalende trend zien. Ook in 2019 is daar nog geen einde aangekomen. Zo was de gemiddelde hypotheekrente voor dertig jaar rentevast in het begin van het jaar nog 3,49 procent. Dit is in een jaar tijd gedaald naar 2,55 procent. Zet je de rente tien jaar vast (met NHG), dan kan dat nu tegen een rente van 1,24 procent. Begin 2019 was dit nog 1,93 procent. Wij voorspellen dat de rentes in 2020 nog verder zullen dalen. Ben je benieuwd naar de actuele hypotheekrentes van alle hypotheekverstrekkers? Die vind je hier.

De huizenprijzen bleven stijgen, maar minder hard

Al sinds juni 2013 is er sprake van een stijging van de gemiddelde huizenprijzen. De prijzen lagen in oktober al 41% hoger dan toen, op een bedrag van bijna € 313.000. Sinds mei 2018 zijn de prijzen ook hoger dan tijdens de vorige piek in augustus 2008.

Wel zien we dat de stijging begint te stagneren. De prijzen liggen nu tussen de vijf en zes procent hoger dan een jaar geleden, terwijl in het begin van het jaar de stijging ten opzichte van een jaar geleden nog tussen de acht en negen procent lag. Bekijk de ontwikkeling van de huizenprijzen per provincie en grote stad.


Meeste hypotheekaanvragen ooit

In 2019 werd een record aan hypotheken aangevraagd. Uiteindelijk zullen er dit jaar meer dan 400.000 zijn gesloten, volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Dit komt onder andere doordat veel mensen hun hypotheek hebben overgesloten vanwege de lage rentestanden.
 

De Hypotheker in 2019

Het afgelopen jaar hebben we bij De Hypotheker niet stilgezeten.

Ockto

Sinds een paar weken kunnen klanten die zelf hun hypotheek afsluiten gebruik maken van de Ockto app. Met deze app is het doorzoeken van je administratie verleden tijd. Je downloadt deze veilige app op je smartphone, logt in met je DigiD en haalt je benodigde gegevens automatisch op uit verschillende bronnen. Hierdoor heb je binnen een paar minuten alle correcte gegevens bij elkaar. Lees meer over Ockto.


Nieuwe rekentools

Dit jaar hebben we twee nieuwe rekentools gelanceerd. Met de duurzaamheidsscan krijg je snel inzicht in de mogelijkheden om jouw woning te verduurzamen, de bijkomende kosten en de terugverdientijd. Met de uitbreiding van onze 'Hoeveel kan ik lenen' tool kunnen zelfstandig ondernemers nu ook eenvoudig hun maximale hypotheek berekenen. 


Uitbreiding locaties

In 2019 zijn er vestigingen bij gekomen in Rosmalen, Zeewolde en Cuijk. Hiermee komt de teller van De Hypotheker vestigingen op 180 te staan.