Actueel Nieuws

Tijdperk lage rentes nog niet voorbij

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 7-6-2019
De lage rente blijft zeker nog tot en met de eerste helft van 2020 op het huidige, zeer lage niveau, zo heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten. Wat dit voor invloed heeft op je hypotheek, spaargeld en pensioen lees je in dit artikel.

Hypotheek

Deze week daalde de Nederlandse tienjaarsrente naar het laagste punt in de geschiedenis. Dit is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente (vanaf 10 jaar vast). Een lage langlopende hypotheekrente is gunstig, omdat de bruto rentelasten hierdoor laag blijven. Dit is goed nieuws voor (toekomstige) huizenbezitters. Als je al een koopwoning bezit, kan het gunstig zijn om je hypotheek over te sluiten. Door de historisch lage rentes, is de kans groot dat de huidige rente lager is dan de rente van jouw hypotheek.

Spaargeld

De spaarrente blijft maar dalen. Voor vrij opneembare spaarrekeningen liggen de huidige spaarrentes inmiddels tussen de 0 en de 0,25 procent. Rentenieren is er dus niet meer bij. Achterliggende gedachte van de Europese Centrale Bank is dat sparen door de lage rente onaantrekkelijk wordt en geld uitgeven juist aantrekkelijk. Hiermee willen ze stimuleren dat de bestedingen in de Eurozone stijgen.

Pensioen

Ook pensioenfondsen hebben het zwaar. Eenvoudig rendement maken op de beurs wordt steeds lastiger. Veel pensioenfondsen belegden een groot deel van hun vermogen in obligatieleningen met een hoge rating, de meest veilige optie. Nu blijkt dat deze AAA-staatsobligaties weinig tot niets opleveren, moet er een andere oplossing gevonden worden om rendement te maken. Daarom kiezen pensioenfondsen steeds vaker voor meer complexe en minder liquide beleggingen. Deze brengen meer risico met zich mee, maar pensioenfondsen willen hier niet verantwoordelijk voor gehouden worden. Daarom worden er nu steeds minder garanties gegeven over bedragen.