Actueel Nieuws

Aantal 'miljoenenwoningen' stijgt met 21 procent

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 28-4-2020
Stijging huisjes geld
Het aantal Nederlandse woningen met een waarde van een miljoen of meer was vorig jaar 65 duizend. Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van 2018.

Dat blijkt uit het 'jaarverslag miljoenenwoningen 2019' van Calcasa. De meerderheid van deze miljoenenwoningen bestaat uit vrijstaande villa's. Maar opvallend genoeg komen er ook steeds meer 'gewone' rijtjeshuizen bij. Vooral in Amsterdam zijn er veel hoek- en tussenwoningen te vinden met een woonoppervlakte onder de 200 vierkante meter, die meer dan een miljoen euro kosten.

Dat laatste is te verklaren door de nog altijd stijgende huizenprijzen. In het eerste kwartaal van 2020 lag de gemiddelde huizenprijs 9,6 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2019.


Duurste plaatsen

Amsterdam is sowieso de plaats met de meeste miljoenenwoningen. De tien straten met het grootste aantal miljoenenwoningen bevinden zich allemaal in Amsterdam. De plaats waar procentueel gezien de meeste miljoenenwoningen staan is Haarlem. Haarlem is samen met de Gooi en Vechtstreek de regio waar de duurste miljoenenwoningen staan. De duurste straat ligt overigens in Wassenaar: de Konijnlaan.


Woningtype

De helft van de miljoenenwoningen is een vrijstaande woning, met een woonoppervlakte van minstens 280 vierkante meter. Verder is dertien procent een 2-onder-1-kap woning (met een gemiddelde oppervlakte van 221 vierkante meter), dertien procent een tussenwoning (met een gemiddelde oppervlakte van 231 vierkante meter) en nog eens dertien procent een beneden- of bovenwoning (met een gemiddelde oppervlakte van 157 vierkante meter). Dit laatste type miljoenenwoningen zijn vaak historische (grachten)panden in de binnenstad, vooral in Amsterdam. Zes procent van de miljoenenwoningen is een hoekwoning met een gemiddelde oppervlakte van 231 vierkante meter.

Bekijk actuele huizenprijzen arrow_forward