Actueel Nieuws

Aantal verbouwhypotheken stijgt met 48 procent in 2020

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 23-12-2020
Verduurzamen woning
2020 gaat de boeken in als een uitzonderlijk jaar voor de woningmarkt, waarbij verschillende records zijn verbroken. Hoewel een daling van het aantal hypotheekaanvragen door de coronacrisis werd verwacht, was juist het tegendeel het geval. Na de uitbraak van de crisis was een zeer sterke stijging zichtbaar van het aantal hypotheekaanvragen.

In 2020 is het aantal hypotheekaanvragen (via De Hypotheker) tot en met november met 24 procent gestegen. Eén op de drie hypotheekaanvragen was afkomstig van mensen die al een huis en een hypotheek hadden.


Oversluiten, verbouwen of verduurzamen

De belangrijkste reden voor huizenbezitters om een nieuwe hypotheek aan te vragen is oversluiten. Door de historisch lage hypotheekrente steeg het aantal oversluiters dit jaar explosief met 64 procent. Maar ook woningverbetering en verbouwing was een belangrijke reden. Het aantal hypotheken bedoeld voor verbouwing of verduurzaming steeg met 48 procent in vergelijking met 2019.

Niet verhuizen, maar investeren in de woning

Door de sterk stijgende huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt besluiten veel huizenbezitters niet te verhuizen, maar te investeren in de eigen woning. Doordat veel Nederlanders door corona thuiswerken, kiezen zij ook vaker voor een aanpassing van hun huis, bijvoorbeeld door met een extra (werk)kamer of uitbouw ruimte te creëren.

Naar persbericht arrow_forward