Actueel Nieuws

Belastingen voor huiseigenaren gaan flink omhoog

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 10-12-2020
Belastingenvelop met geld
Volgend jaar zullen huiseigenaren zo'n vier procent meer belasting moeten betalen. Vooral de afvalstoffenheffing stijgt flink.

Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis onder 112 gemeenten. Onder de woonbelastingen vallen de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing.

Onroerendezaakbelasting stijgt met 3,1%

De ozb stijgt in 2021 met gemiddeld 3,1 procent, maar de verschillen per gemeente zijn groot. In negen van de onderzochte gemeenten stijgt de ozb met meer dan tien procent en in enkele gevallen met meer dan twintig procent, zoals in Middelburg en Hellevoetsluis. In Bergen op Zoom is de stijging met maar liefst 27,3 procent het hoogst. In zestien gemeenten daalt de ozb juist. Beverwijk kent de grootste daling, met 5,7 procent.

Afvalstoffenheffing stijgt met 7,3%

Vooral de afvalstoffenheffing stijgt in 2021 flink, namelijk met gemiddeld 7,3 procent. In 35 van de onderzochte gemeenten is de stijging meer dan 10 procent, met als uitschieter de gemeente Oss (maar liefst 38 procent). In 11 gemeenten daalt de heffing. De grootste daling, van twintig procent, vinden we in Arnhem.

De grootste oorzaak van de verhogingen van de afvalstoffenheffing is de hogere belasting die gemeenten moeten betalen voor het verwerken van restafval. Met deze verhoging wil de Rijksoverheid recycling bevorderen. 

Terug naar actueel arrow_forward