Actueel Nieuws

De Nederlandse Bank voorspelt daling huizenprijzen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 15-6-2020
Hypotheekrente daalt vergrootglas
De Nederlandse huizenprijzen zullen volgend jaar voor het eerst sinds 2013 weer gaan dalen. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB schat in dat de huizenprijzen dit jaar nog met 4,3 procent zullen stijgen, vanwege de krapte op de huizenmarkt. Volgend jaar verwacht DNB echter dat er een omslagpunt zal plaatsvinden waardoor de huizenprijzen voor het eerst in acht jaar tijd zullen gaan dalen. De daling wordt op dit moment ingeschat op 2,1 procent in 2021 en 3,7 procent in 2022.  

Volgens DNB zijn er drie factoren die in 2021 voor een daling zullen gaan zorgen.


1. Dalend consumentenvertrouwen

In april dit jaar constateerde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de sterkste daling in het consumentenvertrouwen ooit gemeten, van -2 in maart naar -22 in april. In mei was het vertrouwen nog verder afgenomen tot -31. Dat is ver onder het gemiddelde van de laatste twintig jaar (-5), maar nog iets boven het vertrouwen tijdens het dieptepunt van de economische crisis (-41). Nu mensen een stuk pessimistische zijn geworden over de economische vooruitzichten, verwacht DNB dat dit invloed zal hebben op de bereidheid om een huis te kopen en daarmee de huizenprijzen.


2. Stijgende werkloosheid

Door de coronacrisis is de werkloosheid al flink toegenomen, maar DNB verwacht dat de ergste klap nog komt in 2021. Er wordt verwacht dat er in totaal 400.000 werklozen bijkomen. Voor mensen zonder baan zal het lastig worden een huis te kopen, hetgeen ook weer invloed heeft op de huizenprijzen.

3. Minder snelle inkomensstijging   

Ten slotte groeien de inkomens minder hard, waardoor huishoudens minder te besteden krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat er minder mensen zijn die een huis willen of kunnen kopen.

Bekijk actuele huizenprijzen arrow_forward

 
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, die eens in de twee weken verstuurd wordt.