Actueel Nieuws

Gemeentelijke lasten stijgen met 5,2%

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 21-2-2020
Belastingenvelop met geld
Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Begin dit jaar deed de VEH al een steekproef onder 113 gemeenten, waaruit bleek dat de prijzen met 4,6 procent zouden stijgen. Nu alle gemeenten onder de loep zijn genomen, valt de stijging dus nog iets hoger uit. De stijging is hoger dan vorig jaar (toen ging het om 3,4 procent) en vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent.


Afvalstoffenheffing

Vooral de afvalstoffenheffing stijgt flink, met gemiddeld 9,5 procent. Dit is de grootste stijging van de afvalstoffenheffing ooit. In zes gemeenten stijgt de heffing zelfs met meer dan vijftig procent. In Etten-Leur betalen huishoudens maar liefst 151 euro meer dan vorig jaar, een stijging van 64 procent.

Een belangrijke oorzaak hiervan is volgens de VEH de hogere belasting die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval om zo recycling te bevorderen. Veel gemeenten berekenen deze belasting, die is gestegen van 13 naar 31 euro per ton, door aan de huizenbezitters.


Stijgers en dalers

De totale lastenverzwaring is het hoogst voor inwoners van Laarbeek, daar betalen huiseigenaren gemiddeld 220 euro meer dan in 2019. In slechts 19 gemeenten dalen de gemeentelijke woonlasten dit jaar, vaak slechts met enkele euro's. 

Ben je benieuwd naar de heffingen van 2020 in jouw gemeente, kijk dan op de website van de VEH.