Actueel Nieuws

Goed eerste kwartaal voor de huizenmarkt: grijpt starter nu zijn kans?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 23-4-2020
Huizenprijs stijgt stijging
Het eerste kwartaal van 2020 kende een recordaantal hypotheekaanvragen. Ook bleven de huizenprijzen stijgen én kwam de starter in maart ineens een stuk meer in actie.

Starters hebben het al tijden moeilijk op de huizenmarkt. Toch zag het Hypotheken Data Netwerk (HDN) dat starters in maart 2020 veertig procent meer hypotheekaanvragen deden dan in maart 2019. Een oorzaak kan zijn dat er door de coronacrisis minder concurrentie is. Makelaars krijgen zo'n veertig procent minder aanvragen voor bezichtigingen en geven aan dat er nu meer reële prijzen worden gevraagd voor te koop staande woningen.


Veel oversluitingen

Naast de opkomst van de starters zien we vooral veel oversluitingen. Het aantal oversluitingen en tweede hypotheken steeg in het eerste kwartaal met 87 procent, in vergelijking met het eerste kwartaal vorig jaar, blijkt uit data van het HDN. Onder gepensioneerden was de stijging zelfs bijna 125 procent.


Stijgende huizenprijzen

Ook de huizenprijzen blijven voorlopig nog stijgen. De stijging in maart 2020 was zeven procent, ten opzichte van maart 2019, blijkt uit cijfers van het Kadaster. Dat is een hogere prijsstijging dan in voorgaande maanden. Volgens het HDN was de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal dit jaar € 375.000. 

Bekijk de huizenprijs ontwikkeling arrow_forward