Actueel Nieuws

Grootste stijging huizenprijzen in 20 jaar

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 16-10-2020
Stijging huisjes geld
De huizenprijzen stegen in 20 jaar tijd nog nooit zo hard als in het afgelopen kwartaal. De coronacrisis lijkt nog geen grip te hebben gekregen op de huizenmarkt.

Dat blijkt uit de woningmarktcijfers van het derde kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs lag in het derde kwartaal volgens de NVM op € 354.000. Dat is maar liefst 11,6 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, de grootste stijging in twintig jaar tijd.

Recordverkoop in de zomer

In het derde kwartaal werden er 41.583 woningen verkocht door NVM makelaars, die zo'n 65 procent van de woningmarkt in handen hebben. Dat is het hoogste aantal in drie jaar tijd en het beste derde kwartaal ooit binnen de NVM. Waar de zomer normaal gesproken een rustige periode is, was daar dit jaar geen sprake van.

Krapte op de markt

Er is nog steeds sprake van krapte op de woningmarkt. Halverwege het derde kwartaal stonden er zo'n 28.000 woningen te koop bij NVM-makelaars, een historisch dieptepunt. Alleen in Amsterdam nam het woningaanbod toe. De oorzaak hiervan is dat beleggers afstand doen van panden en expats vertrekken vanwege de coronacrisis. 


Geen corona-effect?

Behalve in Amsterdam is er weinig te merken van het voorspelde 'corona-effect'. Aan het begin van de crisis voorspelden woningmarktexperts dat men voorzichtiger zou worden met het kopen van een woning. Of deze effecten later nog zichtbaar worden, is moeilijk te zeggen. Vooralsnog is de huizenmarkt volop in beweging.

Ontwikkeling van de huizenprijzen arrow_forward

Terug naar actueel arrow_forward