Actueel Nieuws

Hypotheekrente zal mogelijk stijgen als gevolg van coronacrisis

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 19-3-2020
Huisje met geld stijgend
Na een jarenlange trend van extreem lage hypotheekrentes, vermoeden wij dat de coronacrisis ervoor zal zorgen dat de rentes zullen stijgen.

De verspreiding van het Covid-19 virus heeft wereldwijd grote gevolgen. Het openbare leven ligt voor een groot gedeelte stil en dat heeft ingrijpende gevolgen voor de economie. Ook dalen de bestedingen. Het is op dit moment nog onduidelijk hoe groot de verliezen zullen uitvallen en in hoeverre dit verlies in een latere fase is goed te maken.


Hulp van de centrale banken

Gelukkig staan de centrale banken klaar om de economie zo goed mogelijk op gang te houden. Wereldwijd hebben zij hun rentetarieven verlaagd en kopen zij schuldtitels op om de koersval van de financiële markten te verminderen. Ook stellen ze middelen beschikbaar aan banken om de kredietverlening op gang te houden, zodat bedrijven en gezinnen toegang blijven houden tot kredieten.


Toenemende onzekerheid

Desalniettemin hebben hypotheekverstrekkers te maken met een toenemende onzekerheid, hogere financieringskosten en kredietrisico’s. Omdat de economische impact van het virus op de lange termijn lastig in te schatten is, zullen hypotheekverstrekkers terughoudend zijn in het verlagen van hun rentes. Wij verwachten daardoor juist een lichte stijging van de rentestanden als gevolg van de huidige crisis.

Vandaag brachten wij een persbericht uit over het effect van de coronacrisis op de hypotheekrente, dat is verwerkt in een artikel op de voorpagina van De Telegraaf. Bekijk het artikel online.

Onze drie rente-experts van ABN AMRO, ING en Obvion hebben ook hun verwachtingen uitgesproken over de hypotheekrente in verband met het coronavirus. Bekijk de renteverwachtingen van onze experts.