Actueel Nieuws

Nederlanders willen weer grotere tuinen

De Nederlandse tuinen worden de laatste tijd steeds groter. Dat blijkt uit een onderzoek van Elsevier Weekblad en het Kadaster.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/06/2020
tuin

De onderzoekers stelden voor alle 3.164 Nederlandse wijken het gemiddelde tuinoppervlak vast. De tuin van een nieuwbouwwoning die nu gebouwd wordt is gemiddeld 236 vierkante meter groot. Dat is een stuk groter dan in de jaren '80, toen de gemiddelde tuin 150 vierkante meter was.

Grootste tuinen van Nederland

Sinds de Tweede Wereldoorlog werden tuinen steeds kleiner, maar daar lijkt de laatste tijd een omslagpunt in te zijn. De grootste tuinen van Nederland liggen in de Drentse gemeente Westerveld, met gemiddeld 948 vierkante meter.

Duurste en goedkoopste wijken

De onderzoekers keken ook naar de vierkante meterprijs van Nederlandse woningen in 2019. Die lag gemiddeld op € 2.498. Voor het eerst werd er in een wijk meer dan 9.000 euro per vierkante meter betaald, namelijk in de Grachtengordel-West in Amsterdam. Daar was de gemiddelde vierkante meterprijs € 9.021. Ook voor het eerst werd er in slechts één week minder dan € 1.000 betaald, namelijk in het Groningse Bad Nieuweschans met een gemiddelde vierkante meterprijs van € 919.