Actueel Nieuws

Prijsstijgingen op de huizenmarkt: is Groningen het nieuwe Amsterdam?

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 3-12-2020
Van alle steden met meer dan 5.000 koopwoningen zijn de huizenprijzen in Groningen het hardst gestegen, namelijk met 11,6 procent in vergelijking met vorig jaar. Amsterdam steeg juist het minst hard met 5,7 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van Calcasa. Volgens dit databedrijf gespecialiseerd in de analyse van onroerend goed is er een duidelijke verandering gaande op de woningmarkt. Waar eerder de grote steden in de Randstad de grootste prijsstijgingen lieten zien, zijn dat nu eerder de steden in de provincie en de rurale gebieden.


Grote steden onbetaalbaar

Een oorzaak hiervan zou kunnen zijn dat de prijzen in de Randstad de afgelopen jaren zo hard zijn gestegen, dat een huis kopen in de grote steden voor veel mensen inmiddels onbetaalbaar is geworden. Zo zijn de huizenprijzen in Amsterdam maar liefst 93 procent hoger dan in 2013. Doordat steden als Amsterdam onbetaalbaar worden, stijgt de vraag naar woningen in omliggende plaatsen, maar ook buiten de Randstad.

Behoefte aan extra leefruimte

De trek vanuit de stad naar omliggende gemeenten is al langer gaande, maar lijkt door de coronacrisis te zijn versterkt. Nu veel mensen vanuit huis moeten werken, wordt er meer waarde gehecht aan extra leefruimte en een buitenruimte.

Benieuwd naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in jouw regio? Bekijk de huizenprijzen per provincie en grote stad.

Huizenprijzen arrow_forward