Actueel Nieuws

Sinds coronacrisis meer woningen te koop gezet

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 30-4-2020
Sinds het begin van de coronacrisis worden er meer woningen te koop gezet. Verkopers schuiven de geplande verkoop naar voren vanwege de toegenomen onzekerheid. De gevolgen van de crisis op het aantal woningverkopen is gelukkig nog amper zichtbaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Dynamis over de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2020. In de eerste periode van dit jaar werden er iedere twee weken tussen de 7.000 en 8.000 woningen te koop gezet. Na de aankondiging van de coronamaatregelen vond er een stijging plaats. In week 12 en 13 werden 9.900 huizen te koop aangeboden en in week 14 en 15 zelfs 1.200. 


Populaire regio's

Vooral in populaire regio's zoals Amsterdam en Utrecht zetten meer mensen hun woning te koop. Dynamis concludeert dat in gemeenten met meer dan 30% prijsstijging sinds de kredietcrisis, het aantal te koop gezette woningen met gemiddeld 26 procent is gestegen. In gemeenten met minder dan 30% stijging ging het om een kleinere stijging van gemiddeld 15 procent.

De extra aanwas van de laatste weken kan de aanboddaling van januari en februari niet compenseren. Na het eerste kwartaal stonden daarom zo'n 7.000 woningen minder te koop dan op 1 januari 2020.


Kopers laten zich niet afschrikken

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er 56.000 woningen verkocht, dat zijn er meer dan in het eerste kwartaal van 2019. In alle provincies, afgezien van Noord-Holland en Utrecht, was een stijging in het aantal woningverkopen te zien. In onder andere Limburg en Zeeland werden zelfs de verkooprecords verbroken. Het lijkt er dus op dat woningzoekers zich nog niet laten afschrikken door de coronacrisis. Serieuze kandidaten blijven hun woningzoektocht doorzetten ongeacht de omstandigheden.