Actueel Nieuws

Woningkopers over ergste ‘coronaschrik’ heen

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 21-4-2020
Verkocht bord makelaar
Mensen die een woning zoeken lijken over de ergste ‘coronaschrik’ heen te zijn. Het aantal woningverkopen blijft vooralsnog op peil. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het Kadaster.

In week 11, de week na de aankondiging van de eerste coronamaatregelen, was een daling van het aantal woningtransacties van 64 procent te zien ten opzichte van de week ervoor. Ook werd er in die week minder koopsominformatie opgevraagd en daalde het aantal bezoekers op Kadaster.nl met 28 procent.

De week erop veerden de bezoekerscijfers echter weer op en was er een stijging in het aantal woningtransacties van 44 procent (in vergelijking met de week ervoor).

Woningverkopen vooralsnog op peil

Na de verkoop van een woning duurt het gemiddeld twee tot drie maanden voordat de verhuizing plaatsvindt en de leveringsakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Het is daardoor nog niet met zekerheid te zeggen of en hoeveel invloed de coronacrisis zal hebben op het aantal woningverkopen. Het Kadaster ziet de afgelopen weken wel een terugloop in het aantal ingeschreven leveringsaktes, maar dat heeft waarschijnlijk niets te maken met het coronavirus en is een seizoenseffect.

Notarissen zien op dit moment nog weinig effecten, omdat veel overdrachten al weken vooruit gepland zijn. Ten slotte vinden er vooral veel oversluitingen plaats, omdat de hypotheekrente nu nog laag is en woningeigenaren daarvan willen profiteren.