Actueel Nieuws

Aanbod plattelandswoningen in een jaar tijd gehalveerd

Huizen op het platteland worden steeds populairder. Met name sinds de coronacrisis heeft de verkoop van plattelandswoningen een vlucht genomen: in 2020 werden er een recordaantal van bijna 6.500 verkocht. Als het gevolg hiervan is het huidige aanbod in bijna iedere provincie gehalveerd ten opzichte van vorig jaar.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/08/2021
Istock 1053449432 Klein

Dat blijkt uit cijfers van Buitenstate, een samenwerking van 50 NVM kantoren gespecialiseerd in landelijk wonen. Vanwege de hoge prijzen in de stad, zijn huizen op het platteland al een aantal jaar in trek. Maar nu voor veel mensen thuiswerken een blijvertje is en reisafstand tot werk dus minder belangrijk, heeft de populariteit pas echt een vlucht genomen.

In de eerste helft van dit jaar kromp het aanbod van plattelandswoningen in heel Nederland van 2.280 naar 1.215. Ook verminderde het aantal transacties van 3.379 naar 2.155. Als gevolg van het krappe aanbod steeg de mediane transactieprijs van € 609.000 naar € 697.000, een stijging van bijna € 90.000 in een half jaar tijd.

Meer woonbestemmingen op voormalige boerderijen

Desalniettemin is wonen op het platteland nog altijd een stuk goedkoper dan in de Randstad. Zo betaal je voor een vrijstaande woning op het platteland gemiddeld € 3.832 per vierkante meter. In Amsterdam is dat gemiddeld € 6.331. Ook verwacht Buitenstate dat er nog ruimte in de plattelandsmarkt zit, omdat veel boeren zullen stoppen, onder andere door de stikstofcrisis. Hiervoor is wel een positieve houding van gemeenten nodig om een woonbestemming te krijgen op voormalig agrarische objecten. 

Het makelaarscollectief geeft aan dat er door het landelijke woningtekort behoefte is aan een vernieuwende visie op de woningmarkt. "Van een voormalig boerenbedrijf kan je gemakkelijk drie nieuwe woningen realiseren. En met nieuwbouw - of verbouw van de bijbehorende gebouwen - op het erf, nog veel meer. Zo zorg je niet alleen voor meer woningen in een groene omgeving, maar je gaat ook verval en leegstaande erven tegen en je vergroot de leefbaarheid op het platteland."