Actueel Nieuws

Aankoopmakelaars zijn populair op de overspannen huizenmarkt

huis bezichtigen bezichtiging corona mondkopje
Bijna 60 procent van de huizenkopers wil een aankoopmakelaar inschakelen. Door de overspannen huizenmarkt hebben veel huizenzoekers behoefte aan extra ondersteuning, blijkt uit een steekproef van Makelaarsland.

Van de kopers die een aankoopmakelaar overwegen, zegt vier op de tien dit te doen omdat ze bang zijn om anders geen kans te maken op de huizenmarkt. Andere redenen om een aankoopmakelaar in te schakelen, zijn de kennis en ervaring van de makelaar en de kans vergroten om een huis te vinden dat bij het wensenlijstje past.


Bieden boven de vraagprijs 

Steeds vaker wordt er boven de vraagprijs van een huis geboden. Volgens Makelaarsland ligt het percentage van biedingen boven de vraagprijs in 2021 zelfs op 70 procent. In 2020 was dit nog zo'n 50 procent. Door deze gekte op de huizenmarkt is er een stijgende behoefte aan de expertise van een aankoopmakelaar. Makelaars zijn goed op de hoogte van de gemiddelde biedingen in de regio en kunnen zo een goed advies geven over een geschikt bod. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten voor een aankoopmakelaar kunnen variëren. Sommige makelaars werken met een vast tarief, terwijl anderen een bepaald percentage van de aankoopprijs vragen, ook wel courtage genoemd. Volgens Vereniging Eigen Huis lag het gemiddelde courtage in 2020 op 1,38 procent van de verkoopprijs. Bij een huis van € 350.000 is dat bijvoorbeeld € 4.380.

Twijfel je over het inschakelen van een aankoopmakelaar? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Aankoopmakelaar: voor- en nadelen arrow_forward