Actueel Nieuws

Aantal hypotheekaanvragen voor woningen daalt, vooral minder NHG-hypotheken

In het eerste kwartaal van 2021 zijn er bijna 7 procent minder nieuwe hypotheken aangevraagd voor koopwoningen dan in het eerste kwartaal van 2020. Het aantal aangevraagde NHG-hypotheken daalde zelfs met bijna 18 procent. De aldoor stijgende huizenprijzen en het kleine aanbod zijn waarschijnlijk de reden.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het totaal aantal hypotheekaanvragen is ongeveer gelijk gebleven aan vorig jaar, omdat het aantal oversluitingen en extra hypotheken juist gegroeid is, met name door huiseigenaren die willen verbouwen.


Hoge huizenprijzen zijn de oorzaak

Het gemiddelde hypotheekbedrag lag in het eerste kwartaal op bijna 335.000 euro, een stijging van 9,3 procent ten opzichte van van vorig jaar. De gemiddelde woningwaarde van de aangekochte woningen was ruim 422.000 euro, een stijging van maar liefst 12,5 procent. Het grote gat tussen de gemiddelde woningwaarde en de NHG grens van 325.000 euro kan verklaren waarom er 18 procent minder NHG-hypotheken zijn aangevraagd. 


Krimp in noord Nederland

De kopersmarkt is het meest gekrompen in het noorden van het land. In Overijssel werden 15,8 procent minder hypotheken aangevraagd dan een jaar eerder. In Gelderland was dat 15,2 procent en in Drenthe 14,5 procent minder. Alleen in Noord-Holland was een kleine groei te zien: hier werden 0,6 procent meer hypotheken afgesloten ten opzichte van 2020.