Actueel Nieuws

Aantal oversluiters stijgt met 34 procent

Het aantal mensen dat besluit hun hypotheek over te sluiten, blijft maar stijgen. Afgelopen augustus werden er 7293 hypotheekaanvragen voor oversluiten gedaan, een stijging van 34 procent ten opzichte van augustus vorig jaar.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/09/2021
Rentestijging

Dat blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). De belangrijkste reden waarom veel mensen ervoor kiezen om hun hypotheek over te sluiten, zijn de ongekend lage hypotheekrentes. Begin september zagen we al dat er nieuwe laagterecords werden bereikt. Door over te sluiten naar een lagere hypotheekrente, kunnen huiseigenaren soms tot honderden euro's per maand besparen, ondanks de boeterente die ze bij het oversluiten moeten betalen.

Oversluiten en verbouwen

Naast lagere maandlasten is verbouwen een andere populaire reden om je hypotheek over te sluiten. Uit onderzoek van Munt Hypotheken onder ruim 1.000 Nederlandse huiseigenaren blijkt dat meer dan de helft verbouwplannen heeft. Door de overspannen huizenmarkt en het krappe woningaanbod kiezen mensen er vaker voor om het huis dat ze al hebben te verbouwen, zodat er meer ruimte is en/of de woning meer toekomstbestendig is. Veel mensen kiezen voor een extra hypotheek om hun verbouwing te financieren en sluiten dan ook gelijk hun oude hypotheek over.

Hypotheeksom gestegen

In totaal werden er in augustus ruim 34.000 hypotheken aangevraagd. Dat is ongeveer even veel als in augustus 2020. Naast oversluiters steeg het aandeel gepensioneerden flink: met 24 procent ten opzichte van vorig jaar. Het gemiddelde aangevraagde hypotheekbedrag was € 265.000. Dat is 2,7 procent meer dan een jaar eerder, toen het gemiddelde bedrag op € 258.000 lag.

Denk jij er ook over na om je hypotheek over te sluiten. Doe dan onze oversluitcheck en bereken of oversluiten voor jou voordelig is.

 

Naar oversluitcheck