Actueel Nieuws

Buitengebieden steeds meer in trek bij huizenkopers

Door de krappe woningmarkt in de grote steden en omliggende gemeenten, trekken steeds meer mensen naar gebieden buiten de Randstad. Vooral Overijssel, Groningen, Flevoland en Drenthe zijn populair.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 12-1-2021

Dat blijkt uit aan analyse van de hypotheken die in 2020 via De Hypotheker werden aangevraagd. In Overijssel werd de grootste stijging van hypotheekaanvragen ten opzichte van 2019 genoteerd, namelijk 37 procent. Ook in Groningen (+35%), Flevoland (+32%) en Drenthe (+31%) werden veel meer hypotheken aangevraagd. In Overijssel is de meest opvallende stijging te zien in de gemeente Enschede (+42 procent). In de gemeente Groningen was zelfs sprake van een groei van 49 procent, maar zijn ook omliggende gemeenten erg populair. In Flevoland zien we een vergelijkbare ontwikkeling, zoals in Almere (+31 procent). Ook zijn er in deze provincie veel nieuwbouwprojecten in ontwikkeling, wat een extra verklaring kan zijn voor deze stijging. In de provincie Drenthe steeg met name de gemeente Emmen (+52 procent).


Corona ook een oorzaak

Naast het opdrogende aanbod en de hoge huizenprijzen in de Randstad, kan ook de coronacrisis één van de oorzaken zijn van de trek naar de buitengebieden. Veel mensen hebben behoefte aan meer (buiten)ruimte en een groenere omgeving. Ook speelt het woon-werkverkeer een minder grote belemmering, nu thuiswerken naar verwachting ook ná de crisis gemakkelijker zal worden.


Bekijk infographic arrow_forward

Naar persbericht arrow_forward