Actueel Nieuws

Een op drie starters ziet af van ontbindende voorwaarden

Te koop bord makelaar
Bijna één derde van de starters die in het afgelopen kwartaal een hypotheek hebben aangevraagd, deed dat zonder ontbindende voorwaarden. Drie jaar geleden was dat nog maar twaalf procent, blijkt uit onderzoek van Independer.

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die zijn opgenomen in de koopovereenkomst voor een woning. Op grond van deze voorwaarden kan de overeenkomst kosteloos ontbonden worden.

Geen voorbehoud van financiering

De meest gebruikte ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Deze voorwaarde geeft je als koper het recht de koop te ontbinden als het je niet lukt om een hypotheek te krijgen. Vaak wordt er bij het voorbehoud van financiering een termijn afgesproken tussen de zes tot acht weken. In deze periode krijgt de koper de tijd om zekerheid te krijgen over de hypotheek.

Heb je geen voorbehoud van financiering afgesproken en lukt het je niet om een passende hypotheek te krijgen, dan kost dat je 10 procent van de koopprijs. Dit kan dus oplopen tot tienduizenden euro's.

Tips van een hypotheekadviseur

Bieden zonder ontbindende voorwaarden is dan ook niet zonder risico. Adviseur Edwin van Weenen vertelt je er alles over en geeft je wat tips mee.

Geen ontbindende voorwaarden? Let hier op arrow_forward